изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:11 EEST
Дъжд от падащи звезди може да видим днес и утре    
Любопитно Около 60 падащи звезди на час ще могат да се наблюдават днес и утре. Това съобщиха от планетариума в Смолян. Тогава е максимумът на метеорния поток Гемениди. Счита се, че той е един от най-красивите метеорни потоци, оцветени в различни цветове. Звездният дъжд ще може да се наблюдава на изток, след полунощ.

Тази година падащите звезди ще се виждат особено добре, тъй като няма да пречи блясъкът на Луната, която едва започва да излиза от фазата на новолунието.

Геменидите са метеори в съзвездието Близнаци, чието име носят. Предполага се, че източник на Геменидите е откритият през 1983 г. астероид 3200 Фаетон. Сред останалите се откроява по това, че се приближава най-много към Слънцето. Фаетон се смята също за угаснала комета.

От планетариума добавиха, че на 18 декември Слънцето навлиза в Стрелец, а 22 декември е денят на Зимното слънцестоене. Това е най-ниското положение на слънцето на небето. Денят е най-къс, а нощта – най-дълга. Това е и първият ден от зимата. actualno.com

 


Сходни връзки

Дъжд от падащи звезди може да видим днес и утре | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди