изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:31 EEST
„Вояджър-1” достигна пределите на Слънчевата система    
По света Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Междупланетната автоматична сонда на НАСА „Вояджър-1", чийто полет продължава вече 33 години, е достигнала до границите на Слънчевата система. Сондата се движи със скорост 61 хиляди км/ч и сега се намира на разстояние 17,3 млрд. километра от Слънцето. След четири години сондата ще напусне Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, която управлява „Вояджър-1" и неговия близнак „Вояджър-2".

Изучавайки данните, получени от първата сонда, която бе изведена в орбита на 5 септември 1977 година, учените са достигнали до извода, че апаратът е влязъл в зона, където скоростта на слънчевия вятър практически е паднала до нула. Слънчевата система е отделена от междузвездната среда чрез хелиопауза- своеобразен огромен „мехур", който „се надува" от Слънцето с помощта на летящите от звездата заредени частици /слънчев вятър/ и от магнитните полета. С приближаването на края на хелиопаузата, скоростта на частиците намалява, докато се достигне до нулата. „Вояджър-1" все още не е напуснал хелиопаузата, а на неговия близнак „Вояджър-2" ще му бъдат необходими няколко години, за да достигне точката, в която сега се намира първият апарат.
 


Сходни връзки

„Вояджър-1” достигна пределите на Слънчевата система | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.43 секунди