изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:46 EEST
Два коледни концерта с барокова музика    
Култура

Сдружение “Светъл ден” има удоволствието да Ви покани на два коледни концерта с барокова музика с участие на утвърдилия се в Европа и у нас консорт за старинна музика CONCERTO ANTICO.



16 декември (четвъртък) 2010, НДК – Новогодишен фестивал, 19 часа, зала 6

 

МУЗИКА НА СФЕРИТЕ - четвърти концерт от едноименния проект, в рамките на Новогодишния фестивал на НДК.

Българските меломани и барокисти отдавна очакват да се насладят на майсторството и красивия глас на Алена Данчева (сопран), която е специален гост на консорта за старинна музика CONCERTO ANTICO. Високо оценена в Италия тя развива солова певческа кариера и концертира в цяла Европа, Америка и Япония с репертоар, който обхваща музиката от епохата на грегорианиката до съвременността, с подчертан интерес към ренесансовата и барокова музика. Записва с някои от най-представителните звукозаписни къщи и телевизии. Неин партньор на сцената ще бъде младия тенор Ивайло Донков, който с изключителното си дарование и ангелски чист глас покорява българската публика. Тандемът Явор Генов (лютня/архилютня) и Янко Маринов (чембало), познат на почитателите на барокова музика, ще поднесе солови инструментални пиеси. В програмата ще прозвучат мадригали, мотети и инструментални творби от 17 и 18 век от Джон Бул, Грегорио Хувет, Антонио Аркилеи, Клаудио Монтеверди, Джироламо Фрескобалди, Алесандро Пичинини, Хенри Пърсел, Джовани Перголези и Георг Фридрих Хендел, повечето от които ще бъдат премиерно изпълнени в България.

Билети на касите на НДК.

 

19 декември (неделя) 2010, Католическа катедрала „Св. Йосиф” 19 часа

ул. “Княз Борис I” 146

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

 

В петия концерт от МУЗИКА НА СФЕРИТЕ „Musica Ecclesiastica Cubicularis & theatralis” ще прозвучат представителни речитативи и арии от барокови опери и оратории, които демонстрират богатите изразни средства на музикалната реторика, способността чрез музика да се изяви в пълнота афекта (състоянието на героя) и да се доведе слушателя-зрител до съпреживяна хармония.

Музиката на Хендел (части от ораториите „Messiah”, „La Resurrezione”, оперите „Риналдо”, „Аталанта”, „Сципионе” „Ацис, Галатея и Полифем”) и Вивалди (сакрални мотети) ще ни въведe в радостта на светлия празник Рождество Христово.

 

Диригент: Илия Михайлов

Алена Данчева (Италия) – сопрано, Жанета Стегарева – сопрано, Алек Аведисян – баритон

Янко Маринов – чембало, Явор Генов  - лютня, Милена Вълева и Ивайло Данаилов – цигулки, Симеон Спасов и Александра Иванова – обой, Катя Вълева – виола, Вежен Резашки – фагот, Ян Дунев – тромпет

 

Вход свободен

По традиция след концерта ще се събират дарения, които ще бъдат използвани за образованието на децата от Дома за деца лишени от родителски грижи "П. Р. Славейков", както и за поддръжка на музикалните инструменти.

http://my.opera.com/MusicSpheres

Проект

„Музика на сферите – музика на хилядолетията и съвремието”

 

Погледнем ли обобщено хода на музиката, забелязваме как една обхватна идея обединява различията наблюдавани в наслоените културни пластове. Тази представа полага основите, реда и законите на музиката в линия, която, поглеждайки от човешка позиция, е отправена към божественото, с устрем към все по-високото, а обърната в огледален план разпростира към земното и тварното хармонията и светлината на сферите, на небесното, на Логоса. Преминавайки през различни модификации за две хилядолетия – от питагорейското учение, през musica theoretica&practica на средновековието, обогатена с учението за реторичните фигури и разработена в психологическа насока, тази универсална идея не загубва своята жизненост в съвремеността. Не случайно в космоса като послание изпратихме музика чрез космически апарат. Проектът има за цел да демонстрира на практика как идеята за хармония чрез музика между космическото и човешкото начало, между всеобщото и личното, и днес е жива.

В цикъл от седем концерта (олицетворяващи сферите) ще бъдат представени непознати за българската публика автори, стилове и редица неизпълнявани досега произведения – премиери за страната, някои от които ще бъдат изпълнени по оригинални ръкописи.

На преден план ще стои търсенето на личностните ценности в тази музика, а не самоцелното й „архивно изпълнение”. Сдружение „Светъл ден” си поставя амбициозната цел да представи в концертите едни от най-добрите достижения на изпълнителското изкуство за стилно изпълнение на старинна и по-нова музика.

Шест от концертите (броят на дните на Сътворението) ще се състоят в Католическата катедрала „Св. Йосиф” в София, която в последните години добива все по голямо значение в музикалния живот в столицата ни. Всеки един от концертите ще представя обособена тема и музика от различна епоха и тип – преминавайки през инструментална и вокална, средновековна, барокова и съвременна, рационална и романтична, Западно-Европейска и Българска.

В проекта ще се търси различен подход за приобщаване на публиката, което да бъде възможен пример за изход от кризиса в посещаемостта на концертите с класическа музика в страната ни.

За първи път в страната ще бъде осъществено мултумедийно представяне на музиката – паралелно с прозвучаване на музиката се предвижда нейното проектиране пред публиката и проследяване на звучащите пасажи по оригиналните нотни партитури.

На изпълнителите от проекта е предоставена предизвикателната задача да доведат до съзнанието на слушателя, на съпричастната публика, цялото знание за връзката на музиката с реторика и математиката и да изградят стремеж за рафиниран вкус и интерес към старинните инструменти. Така ще се подкрепи и разбирането на историческия ход на музиката като шествие на човешката мисъл през вековете, където лежи и мостът свързващ музиката на хилядолетията и съвремието.

 

Проектът е по инициатива на Сдружение „Светъл ден” и Янко Маринов, и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община. Партньори на събитията са: Католическа енория „Св. Йосиф”, Национален дворец на културата и Сдружение „Асоциация Апси България”.

За контакти: 0889 288 901, E-mail: yanmus@gmail.com

 

 


Сходни връзки

Два коледни концерта с барокова музика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди