изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:43 EEST
Пресконференция на премиера Бойко Борисов след визитата му в Ливан    
Интервюта Пресконференция на премиера Бойко Борисов на правителствения ВИП на летище София веднага след посещението му в Ливан.


Бойко Борисов: Искам специално да поздравя министър Плевнелиев, Томислав Дончев и финансовото министерство за апликационната форма на магистрала „Тракия”. Говорих подробно вчера за това, че това са над 500 млн., които влизат в страната по смисъла на оперативна програма ”Транспорт”, и които не излизат от джоба на българският данъкоплатец, така както беше направено на правителството на Първанов – така наречената Тройна коалиция. Сиреч като прибавим с 18 млн. по-малко за спортната зала в София, като прибавим със 100 млн. евро по-малко за магистрала „Тракия” и то платени с европейски пари, като прибавим много такива. Включително и намаляването от вчера с 28 млн. договора на „Сименс” за личните документи, показва, че сме изключително добри и грижовни стопани на държавата – изключителни. Надявам се и благодаря на президента Барозу, на европейския комисар Хан, че на най-българския празник – Игнажден, на който всеки от нас чака да види какво ще му се случи през годината. Точно на този ден бяха любезни да ни подпишат тази апликационна форма. Защо ни е важна? Защото тази година, която идва, чакаме още шест подобни – за „Струма”, за „Марица”, за „Кърджали подкова”, Южната дъга на София и още няколко. Да се надяваме така да ни върви през годината, и пак повтарям с европейски пари. Днес колегата Дянков е обявил какво е положението със задържаните количества контрабандни цигари, алкохол и горива. 600 млн. къса цигари сме задържали ние, 15 млн. правителството на Първанов. 15 към 600 млн. е около 40 пъти повече контрабандни къса цигари сме задържали ние. В алкохола е от 100 на 1 млн. и 100 – близо десет пъти. Напомням за цигарите, че ние им платихме 160 млн. за цигари, които уж бяха изгорили. Аз не съм убеден, че са ги изгорили. Ние като дойдохме на власт си платихме 160 млн. за тези цигари, на които им бяха изтекли бандеролите. Сиреч, правителството на Първанов по никакъв начин не е било добър стопанин, защото излезе от нашия джоб, на българите.
Надявам се да е случайно, защото иначе биха ни обвинили за агенти, но след всяко интервю на Първанов или „Стандарт енд пуарс” или както днес „Мудис”, за което поздравявам Дянков, отново подтвърди стабилната перспектива на България. Нека всички българи да чуят и това, че имаме подтвърден кредитен рейтинг на нашата държава.
Въпрос: Кажете за Шенген.
Бойко Борисов: Искам най-честно да си кажем, че още с приемането на България в ЕС се налага мониторинг на съдебната ни система. Още тогава в ЕК и в ЕС са наясно, че нещо в съдебната система не е наред. Искам да попитам, кой е стратегът на съдебната система, колко са съдиите от квотата на Първанов в Конституционния съд, кои излъчиха прокурори и съдии – съответно върховен, главен в предишните години. В кои правителства – тези на г-н Костов и на г-н Първанов. Кой излъчи Висшия съдебен съвет на България като основен, не само контролен, а и кадрови орган, който определя кой съдия, кой прокурор къде да е и кой да е най-главен. Изцяло е подреден от тройната коалиция, създадена от Първанов. За разлика от президента Бъсеску, аз считам, че и двете писма на вътрешните министри на Франция и на Германия, тъй като съм разговарял и с президента Саркози и с канцлера Меркел, са абсолютно основателни. Едва ли има българин, който да не се съмнява, че има корупция и недобра съдебна система. Ние ще реагираме по друг начин, отколкото нашите уважаеми румънски съседи. Имаме още няколко месеца, абсолютно сме във възможността си да доизпълним всички забележки по границата. Там ще сме 100% готови за март месец. Второ – ако другите политически партии искат да влезем в Шенген.
Аз ги нося писмата, мога да ги оставя, защото се оказва, че Първанов не го е чел, а беше хубаво преди да коментира да го прочете. То започва така, „през изминалите години България и Румъния предприеха интензивна подготовка за пълно прилагане на шенгенското законодателство. Германия и Франция подкрепиха подготовката и приветстват постигнатия напредък в това отношение. Забележката им е към съдебната система и борбата с корупцията и понеже говорят в множествено число, докато в нашия доклад има отделен текст, който казва, че за първи път това правителство има политическа воля за справяне с тези процеси. Не случайно Франция и Германия препращат приемането ни в Шенген с доклада февруари месец. Ключовото е промените в законите за съдебната система и специализирания съд. Вече бяха одобрени от Венецианската комисия те да бъдат спешно приети в парламента и тогава за България няма да има проблем. Дали е лошо или хубаво, но човек не си избира съседите, ние уважаваме нашите съседи. България и Румъния вървят пакет. За вашите читатели искам да кажа, че не може да ни разделят, защото има и такива приказки. Това означава, че ние спешно трябва да правим шенгенска граница по Дунава, което няма как да стане. Истински се надявам, заедно с румънските критерии, бързо да си доизпълним критериите. Президента Бъсеску чете много тежка декларация на ЕП, което според мен провокира това писмо. Надявам се в ЕК да отчетат всичко, което се прави. Приемем ли проектозаконите, които внасяме сега, за съдебната система във вида, в който сме ги съгласували в Брюксел, и ако те бъдат приети от българският парламент, за нас ще бъде казано, че сме си изпълнили ангажиментите по Шенген.
Въпрос: Ще съкратите ли ваканцията на депутатите?
Бойко Борисов: Дано ни стигне времето и аз съм убеден. Видяхте тези дни колко интензивно работиха – до сред нощ дни наред. И вече имаме Избирателен кодекс. Отново се хващам за добрите стопани, които сме ние, и нашият парламент и благодарение на ГЕРБ, приеха действително един изключително добър закон, за заменките за горите, земеделските земи, които лошият стопанин Първанов и неговото правителство от тройната коалиция допуснаха през годините.
Въпрос: Защо Първанов ви обвинява, че сте слаб премиер?
Бойко Борисов: Аз мога да използвам много лични квалификации по негов адрес, но възпитанието и културата ми не позволяват, защото това е много лош сигнал навън. Когато правителството, благодарение не своите агенции и служби, е задържало 600 млн. къса цигари, а предишното 15 млн. Когато правиш такъв сигнал навън, това е прекрасно, за тези, които искат да не ни приемат в Шенген. Разбрах, че зам.-министърът на вътрешните работи на Холандия е бил у нас, но за късмет точно този човек дойде преди години като тъжител. Дойде при мен като главен секретар и каза – от години живеят тук мафиотски босове, ние знаем, че са тук, но няма воля да бъдат задържани. Той го е казал и вчера на вицепремиера, аз говорих с холандския колега и сега като се прибера ще му разкажа, какво съм направил аз тогава за Холандия по тяхното искане и се надявам, че Холандия ще го оцени. Той да ме определя слаб премиер, при положение че това, което най-много го боли и го дразни при положение, че той за това живее. Личният му рейтинг вече месеци наред е по-слаб и го изпревариха половината ми министри. Не ние си даваме оценка кой е добър – аз, той или който и да било, а това са хората, които ни оценяват. Това са световните рейтингови агенции, това е ЕК, това са нашите партньори. Що се касае за досиетата, утре на Министерски съвет ще внесем постановление, ще изпратим.. тук ще блесне лицемерието и лъжата на Първанов, където е казал, че ние сме ги пратили тези посланици. Щом ние сме ги пратили, утре ние ще му пратим да ги отзове. Надявам се с лекота да подпише и да ги отзове. И тези, които сме изпратили ние, и тези, които са изпратили те. Предлагаме един текст на парламента, който не е лустрационен, ще го видите, надявам се, и други партии да го подкрепят. И веднъж за винаги ще го приключим този въпрос.
Въвеждаме това, което зависи само от правителството – за генералните консули, за подобни длъжности конкурсно начало. Има хиляди българи, включително от чужбина, които биха се справили с дипломатическата работа и в самото външно министерство не по зле от бившите агенти на ДС. Да четем сега папки, аз на Божидар Димитров съм я чел – всички знаехте, знаеха, че е агент. Хората го избрана в Бургаска област, но заради принципа – го отстраних. Освен това в някои папки може да няма и някои от листовете.
Въпрос: Спирате външна информация към президентството – по-специално въпросът е за поканата на Дилма Русеф. Дали действително е била укрита тази покана, както твърди президентът?
Бойко Борисов: Не ви разбрах.
Въпрос: Президентът казва, че не е знаел, че има такава покана, че тя е стигнала до външния министър и той е взел решение...
Бойко Борисов: Когато беше срещата на НАТО в Лисабон – присъства държавният глава като върховен главнокомандващ. На европейските съвети, където се решават тези вважни въпрпоси и където е пруието по смисъла на съвета, присъствам аз. Там има и други президенти, но присъства премиерът на България. Освен това, ако мислите, че на мен много ми се пътува с граждански полети около Нова година, като виждате какво става по летищата в Европа, дето се вика, ние с правителствения самолет не можем да си кацнем, с удоволствие – проверих, билети има. Всеки може да отиде – и той и аз. Така че гражданските полети имат още билети. След като е научил за поканата, да заповяда. Понеже бил казал, че неговият бюджет бил малък, и нашият е малък – Дянков не ми дава пари за транснационални полети. До Ню Йорк ходихме с градски полет, сега и до Бразилия ще отидем с градския транспорт.
Въпрос: Г-н премиер, как си обяснявате тези недостатъчно висока оценка за борбата срещу корупцията, която фигурира в писмото на Франция и Германия? Някой ще поеме ли отговорност, ако през март България не бъде приета в Шенген?
Бойко Борисов: Това, което питате, не се нуждае от отговор, защото не е така в писмото.
Въпрос: Още един въпрос, свързан с вицепремиера Цветанов. Има развитие по експертизата за детето в Горна Оряховица...
Бойко Борисов: Г-н Цветанов сега ще бъде в парламента, 18:00 часа и ще отговори на този въпрос. На вас мога да кажа и на вашия собственик, че ние ще продължим да искаме да махнем посредниците от газа.
Въпрос: Последно позитивен доклад ли чакаме от Европейската комисия, защото наскоро казаха, че заради някои съдебни решения, чакаме негативен доклад?
Бойко Борисов: Съдебните решения за съжаление са точно в тези дела, които се наблюдават от Брюксел и аз не случайно попитах риторично – кой определи всички тези ръководители на тези ведомства – КС, колко човека са там от квотата на Първанов. Я погледнете неговите съветници през годините къде са в момента и на какви позиции са. И точно той има наглостта да пита за съдебната система и за това какво сме направили. Да, това във всички случаи няма да е от полза. Вие видяхте Хърватия, когато чака приемането в Европейския съюз – за един до обед хърватският парламент свали имунитета на бившия премиер, арестуваха го в Австрия и го дадоха на правосъдието. За един до обед. Така, че поне информацията, която имам, е, че ако ние, българският парламент, приеме, промените на закона за съдебната система – така, както са предложени, няма да има проблеми.
Въпрос: За доклада от февруари ли говорим или за юли?
Бойко Борисов: За февруари. За Шенген ще гледат междинния доклад. Това е важно да се знае и аз истински се надявам да се вземе решението тогава, пък примерно да влезем септември някъде.
Още един минус за България е това, че когато са ни приели в Европейския съюз, те истински са очаквали в следващата година да работим много активно за продължаването на реформата в съдебната система. Сега за Шенген ги е страх, че ако ни приемат, ние отново ще се отпуснем и ще си правим това, което сме свикнали. Убеждаваме ги, че няма да е така, надявам се да успеем.
В случая България ни трябваше консолидация на институциите, а не някой да опитва за своите беди, които е нанесъл на държавата, да говори по наш адрес.
Вие да сте чули по времето на тройната коалиция да излезе Първанов да говори за Доган, че не ходи на работа, за „Цанков камък” – безстопанствеността, за „Белене”. И аз сто пъти задавам вече въпроса и той отговаря по неговия йезуитски начин – да не казва нищо – колко е този инфлационен индекс, когато са подписали с руснаците – какъв референдум ще прави. Когато правиш референдум, кажи колко ще струва. Той казва, че може да се поевтини с 1 млрд., да аз съм издейства – с 1 млрд. е поевтинена, но искаме да знаем по кой индекс ще работим. Продължават в Канал 1, където се е явил, доколкото разбрах, да не задават този въпрос. Всеки нормален журналист, докато не му отговорят на въпроса, който пита – да пита, то има цифра. Колко е 400 – 500 – 1 млрд. – 2 млрд. – 2,4 млрд. евро искат руснаците, евро? Значи, плюс-минус 1 млрд. има ли значение, евро? Ние за „Струма” за 1 млрд. евро ще изпишем тонове хартии, за да ни ги разрешат, а тук подписват договор, за който той ще прави референдум и ни обвинява нас, че не сме добри стопани, без да знаят цената, разлика милиарди евро. Да сте чули да говори за заменките този „добър стопанин” на държавата? В кавички добър стопанин. Когато разменяха гори, курорти, какво ли не, осем години... Да не е бил така от сутрин... Да сте го виждали да става със сутрешни блокове да участва? Както ви казах – за нас той вече е политически опонент. Той не е държавният глава, при който дори, ако има проблем, да отидат политическите партии да търсят консенсус. Как така осем години не му чухме гласа, сега от сутрин до вечер по предаванията? Да, нека да участва, разбира се, това е демокрацията. Но това не е за президент. Имам разговор с господин Рампой, така че ви желая приятна вечер. От уважение към вас, виждате ли колко ви уважавам, а мога да ви оставя... Кой не беше, да му го предадете. Ето на вестник „Сега”, че сте най-негови хора, писмото да му го предадете.
Въпрос: На кой да го предам?
Бойко Борисов: На президента.
Въпрос: Аз не съм приятел на президента.
Бойко Борисов: Но на мен си ми приятел, затова ти го давам.

http://www.focus-news.net

 Георги Първанов за скандала с агентите на ДС, за отношенията му с Бойко Борисов и по други актуални теми

 


Сходни връзки

Пресконференция на премиера Бойко Борисов след визитата му в Ливан | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Пресконференция на премиера Бойко Борисов след визитата му в Ливан
Автор: Anonymous да 2010-12-23 @ 14:22 EET
Възпитанието и културата не му позволявали??ГОЛЯМ СМЯХ!
Пресконференция на премиера Бойко Борисов след визитата му в Ливан
Автор: Anonymous да 2010-12-23 @ 17:38 EET
То пък една култура и възпитание.......

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди