изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:15 EEST
3 януари - Ден за национално бягство от училище?    
ОбразованиеУченици в страната обявиха първия учебен след Коледната ваканция ден - 3 януари, за Ден на национално бягство от училище. Това поне е желанието няколко хиляди от тях, които са се обединили в група в социалната мрежа "Фейсбук". "За учениците на всички училища в България - или за поне, тези които смятат, че са ощетени от малката почивка, наречена "Коледна ваканция", 3 януари 2011 г. ще бъде неприсъствен ден."

Това се посочва в създадената в социалната мрежа група "3-ти Януари 2011 г.- Ден за Национално Бягство от училище" (изписването е запазено според оригинала - независимо от някои разминавания с книжовната норма, напр. относно употребата на главни букви в българския език).

Инициаторите на идеята заявяват, че демонстрацията им е продиктувана от желанието на ученици и учители за промени в образователната система на България, която според тях "очевидно не действа".

"За да има някакво наистина общонационално "бягство" от зацикленото ни образование, трябва всеки един ученик да се включи и да не отиде този ден на училище", гласи призивът.

В името на тази идея са обединили общо 11 000 души, които са харесали страницата във "Фейбук".

Коментарите в социалната мрежа обаче са доста различни. Едни споделят идеята, други не. Трети пък казват, че няма за какво да бягат от училище, тъй като вкъщи им е скучно.

Срещан коментар в мрежата е: "Аз си бягам и без да е национален ден на бягството... ".

Учебният процес в училищата в София няма да бъде нарушен,

независимо от броя на отсъстващите ученици, заяви за БТА началникът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева, помолена да коментира очакваното "протестно ученическо бягство".

Първият учебен ден за Новата година ще бъде, както е по график, - на 3 януари, каза Кастрева.

Директорите на училищата в София нямат притеснение за занятията утре, допълни тя.

Индивидуално решение на всеки ученик е дали да подкрепи акцията за общо бягство. Затова от инспектората не могат да предвидят дали учениците ще отсъстват масово от занятия и по какви причини.

По думите на Кастрева, този въпрос е с важно значение и за

родителите, които трябва да вземат отношение

къде са децата им на 3 януари.

Началникът на инспектората е разговаряла с ученици по темата за "кратката ваканция". Нагласите са противоречиви - част от учениците считат, че е излишно демонстративното отсъствие от занятия, но други го подкрепят категорично.

Преди началото на ваканцията министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов не отстъпи пред исканията на учениците за по-дълга ученическа почивка.

Не ми се размекна сърцето от ученическите протести, защото няма ощетяване по никакъв начин, а напоследък вече се иска да удължим и лятната ваканция, и други ваканции, коментира Игнатов.  http://m.vesti.bg

 


Сходни връзки

3 януари - Ден за национално бягство от училище? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди