изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:02 EEST
Заразата с диоксин вече извън Германия    
По светаДиоксин е попадал в храните в Германия поне от март, но властите не са уведомявани. За първи път наднормени нива на канцерогенното вещество са засечени в частна лаборатория и производителят на фуражи не ги е обявил пред министерството на земеделието. За проблема то научило едва в края на декември. Междувременно скандалът с открития в яйца, кокошки носачки и свинско месо диоксин прерасна в международен. Великобритания е внесла заразена майонеза от Германия и сега британците издирват опасните бурканчета.

В рамките на ЕС бе съобщено, че България не е сред страните, внасящи от пострадалия фураж. Фермерите у нас хранят животните със смески на базата на нерафинирано слънчогледово олио, което изключва зараза с диоксин. Не е ясно дали са внасяни заразени храни обаче.

В края на декември във фуражи за кокошки носачки в Германия бе открит диоксин, който е попаднал там от масла, предназначени за индустрията, а не за хранителната промишленост. Предполага се, че основният виновник за скандала - производителят "Харлес и Йенч", е действал целенасочено и не става дума за човешка грешка.

Фирмата нарочно е изхвърлила машинното масло в хранителния фураж, за да се отърве от него, без да плаща, а и за да забърка смеските на по-ниски цени. В някои фуражи обаче диоксинът е попаднал чрез добавка на отработено олио от фритюрници. То съдържа диоксин, който се образува при високата температура.

Централата за защита на правата на потребителя посъветва германците да не ядат яйца до пълно изясняване на случая. Само тези от биофермите могат да се консумират без проблем. Диоксин вече е открит и в свинско месо, макар и в много по-малки количества. Отровата е попаднала в продукти, приготвяни с яйца. Затова съветват да се ядат само изделия, за които не са нужни много яйца. В тях отровата би била нищожно малка.

4700 ферми за кокошки са затворени до изясняване на проблема. 13 провинции в Германия са засегнати.

http://www.24chasa.bg

Шапът блокира и Варненско

ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ ХЕИ "АРЕСТУВА" МЛЕКА В ДОМ "МАЙКА И ДЕТЕ"

ЧИТАТЕЛИТЕ НИ ПИШАТ: КОЙ ВЪЗПРЕПЯТСТВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАВОД ЗА ТБО?

Задържаното говеждо от 1986 г. е внесено без документи

“Московский комсомолец”: Необикновеният имунитет на Юшченко

Лекарите на Юшченко изразиха съмнение, че той е бил “умишлено отровен от трета страна”

 


Сходни връзки

Заразата с диоксин вече извън Германия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди