изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:55 EEST
Хранене при хемодиализа    
Здраве

Диетата за болни на хемодиализа е сравнително строго, но не и несъвместима с нормалния живот. Добре е болния да се консултира с диетолог, който на базата на определени параметри /остатъчно количество урина, баланс на различни йони в кръвта, гликемия, триглицериди, физическа активност.../ ще определи диета с точни количества на позволените храни.  Общите съвети са следните:



- Да се ограничи приема на течности до 750мл-1л на ден максимум /дори и да има остатъчен обем урина/

- Да се ограничи количеството на плодовете и зеленчуците, тъй като те са източници на калий, елемент, който се натрупва в организма при липса на диуреза и може е да предизвика много сериозни сърдечни проблеми. Зеленчуците да се консумират варени в големи количества вода, което намалява калийното им съдържание. Да се изхвърля първата вода. Да не се приемат повече от 300 г зеленчуци на ден. Да не се консумират картофи, поради прекалено високото им калиево съдържание или максимум веднъж седмично, нарязани на малки кубчета и накиснати в две води . За плодовете се отнася същото -  максимум два плода на ден , единият от които да е под форма на компот, без да се консумира сока или на плодово пюре.

- Да не се консумират ядки и сушени плодове /Калий +++/

- Да се консумират 2 порции ориз или макаронени изделия на ден, но да се изключат боб, леща, грах /богати на калий/

- Да се консумира бял хляб /по-беден на калий и фосфор/

- Да се консумират 2 порции месо или риба на ден, тъй като болните на хемодиализа се нуждаят от по-високи количества протеини и то от животински произход. Да не се консумират колбаси, поради високото им съдържание на сол и фосфор. Да не се консумира кайма, поради ниското и съдържание на протеини спрямо мазнините с атерогенно действие. Да не се консумират пушени риби и риби от консерва.

- Да се приемат млечни продукти, поради високото им калциево съдържание. В действителност болните на хемодиализа са застрашени от остеопороза. Да се предпочита киселото мляко пред сирената, тъй като те са много по-богати на сол и фосфор. 250г кисело мляко на ден + калций под формата на хранителна добавка са необходими на ден.

- Да не се солят храните и да се избягват естествено солените храни като колбаси, сирена, бульони

- Да не се приемат плодови сокове, алкохол и най-вече вино, тъй като то е богато на калий

- Да се използват моментите на хемодиализата за да се консумират по това време от забранените храни.

http://dieti.gbg.bg

 


Сходни връзки

Хранене при хемодиализа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди