изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:59 EEST
ЗЕМЯТА В ДОБРУДЖА ВЪРВИ ПО 450-600 ЛЕВА ЗА ДЕКАР    
НовиниТук са и най-високите ренти, посочват от асоциацията на собствениците на земеделски земи

Земеделската земя ще поскъпне с 10 – 15 %, прогнозират от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ),  съобщи Агенция "Фокус". Тя цитира председателят на Управителния съвет на асоциацията Борислав Петков, който коментира, че цената на земеделската земя е функция на определени елементи, основният от който е доходността, която се получава под формата на рента от нея. "От сключените договори за новата стопанска година се вижда, че има ръст в цените на рентата от 15 – 20 %. Така че е нормално и цената на земята също да се покачи в определени райони с между 10-15 %, а на места до 20 на сто. Повишаването на цените се дължи на по-големия интерес към обработването на земята”, каза той. Средната цена за покупко-продажба на декар в България в момента се движи между 250 и 320 лв., в зависимост от рентата, която се получава при закупуването на земята. „Ако се получава 25-30 лв., цената на декар е някъде около 300 лв.”, уточни Петков. Рентите в Добруджа обаче се движат между 40 до 60 лв. на дка. Затова и тук земята се продава между 450 и 600 лв. на дка.
"През пазара през миналата година са минали около 1,1 млн. дка – данните са за ноември. Наблюдава се увеличение спрямо предходната година със 7-8 %. Т.е. връщаме се на нивата през 2008 г. Достигнатите тази година нива са тези от преди кризата”, коментира Борислав Петков. Според него, може да се отчете сериозно намаление на пустеещите земи. Намалението със 17-18 %, което означава, че се увеличават обработваемите земеделски площи. Причината са субсидиите, които се изплащат от Европейския съюз за земята, която се обработва.
За останалите пустеещи земи държавата може да приложи конкретни мерки, смята Петков. Например ако част от националните доплащания към преките европейски субсидии за единица обработваема площ бъдат коригирани и се дава повече за земи, които от пустеещи са станали обработваеми.
 


Сходни връзки

ЗЕМЯТА В ДОБРУДЖА ВЪРВИ ПО 450-600 ЛЕВА ЗА ДЕКАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди