изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:41 EEST
Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроект за промяна в Закона за устройство на държавния бюджет    
ПарламентСофия. Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на държавния бюджет, внесен от съпредседателя на „Синята коалиция” Мартин Димитров и група народни представители, предаде репортер на Агенция „Фокус”.


„Дефицитът да премине на касова основа, защото по този начин правителството ще може да отчете дефицит в рамките на допустимото. За поредна година има риск страната да се отчете свръхдефицит”. Това каза от трибуната в НС съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов по време на първото четене на законопроекта По думите му има тенденция страната да излиза в прекомерен дефицит.
„Ако в устройствения закон се запише, че дефицитът няма да надхвърли 3 %, това може да е гаранция, че страната ще запази финансовата си стабилност”, посочи Костов.
Според него, може външният дълг да не надвишава 1 процент от Брутния вътрешен продукт. Това е въпрос на дебат и трябва да се намери точното число. Рискът да не се обслужва един нисък външен дълг, е много малък.
Другите аргументи на Костов включват възможността да се създаде предпоставка, когато България потърси кредит, да получи и по-ниски проценти, като това ще помогне да бъдат свалени останалите лихви. По думите му те заедно биха функционирали в една държава, където самата тя е източник на стабилност. Костов посочи, че това е възможност и за Министерство на финансите да маневрира. „Като казваме, че дефицитът ни е 3 процента, а след от ЕС се отчете по-голям процент, това ще е пореден удар върху авторитета на държавата и върху авторитета на финансовия министър Симеон Дянков”, допълни Костов. Според него, така самото управление започва да изглежда лековато и малко пошло.
„Бюджетното салдо трябва да се отчита според европейската методология”, посочи депутатът от „Синята коалиция” Мартин Димитров. Според текст от проектозакона, от 2013 година бюджетът на консолидирана база да бъде балансиран или с излишък. По изключение по време на криза и бедствия Народното събрание да допуска приемане на бюджетен дефицит от 3 % от БВП в рамките на календарната година.
„Слушах много изказвания на депутати от парламентарните групи, всички говореха политически, но никой не направи предложение как България да бъде по-силна и да бъде по-стабилна. Това е такова конкретно предложение, с което България ще бъде по-силна и по-стабилна”, каза още Димитров. Според него България рязко се откроява от Румъния и Гърция и това, което се случва в тези страни.
Христина ДОБРЕВА
 


Сходни връзки

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроект за промяна в Закона за устройство на държавния бюджет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди