изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:55 EEST
ОТВОРИ ВРАТИ НОВИЯТ ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА В ТЕРВЕЛ    
ОбществоНовият Дом за стари хора в община Тервел отвори врати.


ОТВОРИ ВРАТИ НОВИЯТ ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА В ТЕРВЕЛ

Новият Дом за стари хора в община Тервел отвори врати. Социалното заведение се намира в село Полковник Савово,  отдалечено е на 3.5 километра от общинския център. 
Домът е разположен в сградата на бившето училище. През 2005 година новият кметски екип на Тервел решава да кандидатства с проект пред Социалноинвестиционния фонд за изграждането му, той е одобрен през 2007 година. Първата копка на новата придобивка е направена на 5 октомври 2007 г. С отпуснатите 200 000 лв. от Социалноинвестиционния фонд се финансира грубия строеж – към сградата на старото училище се пристроява нов корпус, който се свързва с топла връзка със съществуващата сграда. Тя се надстроява и двата корпуса се обединяват с обща нова покривна конструкция. Оформят се всички вътрешни помещения –  наземен етаж обединен от т-образен коридор, в който са разположени 12 стаи за домуващи, дневна, трапезария, медицински кабинет, кабинети на социален работник и директор,  кухненско и миялно помещения. Сутеренът на сградата също е преустроен – обособени са перално помещение, два склада, стая за персонала и котелно. Изградени са ВиК и ел. инсталацията на сградата, положени са част от подовите настилки и санитарния фаянс.
Вторият етап на строителството е финансиран отново чрез средства от републиканския бюджет – през 2008 г. общината успява да получи нови 200 000 лв., след като домът е включен в Постановление на МС за финансиране на социални заведения, които представляват приоритет за съответните райони. Изграждат се отоплителна инсталация и соларна система за топла вода, горивно стопанство, довършват се настилки, стенни покрития и т. н. Последният етап общината финансира със собствени средства – довършва се вертикалната планировка на сградата – оформят се тротоарни настилки, бетонов алпинеум, ограда и отводняване. Така строителството приключва през есента на 2010 г., т. е три години след първата копка. Започва обзавеждането на дома. Основната част от мебелите са закупени със средства, които общината получава след като е одобрено нейно междинно плащане по Програма за развитие на селските райони. Получени са 30 000 лв., които се оказват достатъчни. Оборудването за медицинския кабинет е предоставено от МБАЛ-Тервел. Накрая са изработени допълващи мебели за всички стаи – шкафове за обувки, етажерки, закачалки. Инвестициите в социалното заведение възлизат на 580 000 лева.
25 души е капацитетът на Дома за стари хора, за тях ще се грижат 11 души персонал. Община Тервел е подала проект пред Програмата за развитие на селските райони, който предвижда доставка на две специализирани транспортни средства за дома – микробус, пригоден за хора със затруднения в придвижването и лекотоварен автомобил. Евентуалното одобрение на Стратегията за местно развитие на МИГ пък би предоставило възможности за изграждане и обзавеждане на  рехабилитационен център.
 


Сходни връзки

ОТВОРИ ВРАТИ НОВИЯТ ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди