изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 03:42 EEST
СЪДЪТ В БАЛЧИК ВЪРНА НА РАБОТА НЕЗАКОННО УВОЛНЕН МИНЬОР    
Ред и сигурностРаботник в мината в балчишкото село Църква е бил незаконно уволнен.

Това постановиха районните магистрати в Балчик, които разгледаха иск за отмяна на уволнение. 

Служителят в Евроманган завел дело за отмяна на Заповед от 30 септември м.г. на изпълнителния директор Дейвид Уелингс, с която се прекратява трудовият му договор.

Той посочил, че работил като "минен работник - подземен трета степен" по безсрочно трудово правоотношение. Със заповед му е било наложено дисциплинарно наказание "Уволнение" и трудовият му договор бил прекратен. Ищецът твърди, че съвестно си е изпълнявал служебните задължения, но в края септември 2010 г., прекият му началник му заявил да не идва повече на работа, защото ще бъде дисциплинарно уволнен заради неявяването си на работа в два последователни дни. Не му била дадена възможност за каквото и да е обяснение, като по този начин му било ограничено неговото право на защита и нарушена нормата на чл.193, ал.1 от КТ. До налагането на дисциплинарното наказание на работника не било налагано никакво друго дисциплинарно наказание.

Работодателя твърди, че служителят е извършил тежко дисциплинарно нарушение - явил се е на работното място в нетрезво състояние, а в последствие не се е явил на работа през периода 28.09.2010 г. - 01.10.2010 г.

По делото са събрани писмени и гласни доказателства на свидетел.

Съдът установява, че работодателят не е изпълнил задължението си да изиска и приеме писмените обяснения на работника, преди налагане на дисциплинарното наказание, поради което и е налице формално основание за отмяна на атакуваната заповед за уволнение, като спорът не подлежи на разглеждане по същество.

Рудникът ще заплати държавна такса в размер на 50 лв. по иска за отмяна на уволнението и адвокатски хонорар на ищеца в размер на 200 лева.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок пред Окръжния съд в Добрич.
 


Сходни връзки

СЪДЪТ В БАЛЧИК ВЪРНА НА РАБОТА НЕЗАКОННО УВОЛНЕН МИНЬОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди