изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:43 EEST
Ефективни наказания постанови Добричкият окръжен съд за извършители на грабеж на възрастна жена    
НовиниНаказание 8 години лишаване от свобода наложи Добричкият окръжен съд на 36-годишния Станко Д. Ст. от с. Черна.

24-годишният Юлиян С. Ал. от с. Люляково е осъден на 4 години лишаване от свобода. ата бяха признати за виновни, че на 28.09.2010 г. в с. Люляково, община Ген. Тошево, в съучастие като извършители са отнели два броя златни обеци на стойност 104 лв. от владението на 82-годишната Ж. Ст., като употребили сила и заплашване. Престъплението е извършено от Станко Ст. при условията на опасен рецидив. Юлиян Ал. ще изтърпи и 4 месеца лишаване от свобода по присъда на Районен съд – Ген. Тошево.

Съдът постанови също двамата да заплатят на пострадалата обезщетение в размер на 5 000 лв. ведно със законната лихва.

По молба на подсъдимите и след като те признаха вината си и фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, Добричкият окръжен съд допусна делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

По делото е изяснено, че подсъдимият Станко Ст. бил на гости в Люляково. На 28.09.2010 г. заедно с Юлиян Ал., брали орехи край селото. На връщане минали покрай къщата на Ж. Ст., видели я и я попитали, дали желае да й продадат орехи. Пострадалата отказала, но докато разговаряли, подсъдимите забелязали, че тя носи златни обеци. Същата вечер те решили да отидат в дома й, да й ги вземат. Направили си маски за лицата от чорапогащници, за да не ги разпознае жената. Те взели ръкавици от дома на Юлиян Ал., за да прикрият следите си и пластмасов пистолет с дължина 23 см, който да използват като средство за заплаха. Около 20,30 ч. подсъдимите отишли до къщата на 82-годишната, а преди да влязат в двора сложили маските и ръкавиците. Те намерили легнала в стая, и гледаща да гледа телевизия. Юлиян Ал. размахал пистолета и започнал да нанася удари с ръка по лицето и главата на Ж. Ст. Станко Ст. й запушил устата, за да не вика. После я съборили на земята, Станко Ст. я затиснал с крак, а Юлиян Ал. продължил да й нанася удари в корема и главата. Юлиян Ал. свалил обеците й и ги сложил в джоба си. След като си тръгнали, нападателите си поделли обеците. На другия ден Станко Ст. дал своята на домакина, на който бил на гости. Той разбрал, че накитът е предмет на престъпление и го предал в полицията. На 30.09.2010 г. двамата били задържани.

Съдебно-медицинската експертиза по делото е установила, че пострадалата е получила множество увреждани, които са обусловили временно разстройство за здравето й, не опасно за живота. Назначената съдебно-психиатрична експертиза на Юлиян Ал. е установила, че той страда от лека умствена изостаналост, но няма душевно заболяване и може да участва в наказателното производство.

Юлиян Ал. няма образование, безработен е, не е женен, осъждан е. С присъда от 2008 г. той е наказан за кражба на 4 месеца условно лишаване от свобода с 3  години изпитателен срок.

Станко Ст. има начално образование, не е женен, безработен е. Той е осъждан 10 пъти, включително за кражби.

Двамата са възстановили причинената имуществена вреда.  

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

 


Сходни връзки

Ефективни наказания постанови Добричкият окръжен съд за извършители на грабеж на възрастна жена | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ефективни наказания постанови Добричкият окръжен съд за извършители на грабеж на възрастна жена
Автор: Anonymous да 2011-01-14 @ 18:32 EET
А адвокатс те, Които вэемат къщи , какво ще ги правите,,,,,,,,,,

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди