изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:27 EEST
Борисов иска вот на доверие от Народното събрание    
Новини

Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи Министерския съвет да поиска от Народното събрание гласуване на вот на доверие за цялостната политика на правителството. Председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов поиска вот на доверие от Изпълнителната комисия, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, предаде БГНЕС.



На правителственото заседанието в сряда премиерът ще предложи Министерския съвет да поиска от Народното събрание гласуване на вот на доверие за цялостната политика на правителството. До решението се стигна след заседание на Изпълнителната комисия, на която Борисов обяви своето непоколебимо решение да се стигне до тази процедура. Изпълнителната комисия подкрепи напълно и единодушно гласува решението на председателя на ГЕРБ и министър-председател, се отбелязва в прессъобщението на ГЕРБ.

Още в четвъртък вотът на доверие, който иска правителството на ГЕРБ, може да бъде разгледан в Народното събрание, каза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова пред "Фокус". Ако решението на кабинета бъде внесено в парламента още утре, по Конституция дебатите в парламента трябва да започнат на следващия ден, обясни Фидосова.

За да мине вотът на доверие, е нужно мнозинство 50% плюс 1 от гласовете на присъстващите депутати в пленарната зала, което чисто математически е напълно гарантирано.

"Атака" категорично ще подкрепи кабинета, ако премиерът поиска вот на доверие от парламента, заяви Волен Сидеров пред БТА.
Това е логичен ход при тези атаки от страна на Георги Първанов, Яне Янев, групата около Алексей Петров и неговите медии, както и сините, които се заявиха като опозиция на кабинета, посочи Сидеров. След тази истерична нападка това е начин министър-председателят да затвърди доверието към себе си и да продължи действията и реформите, отбеляза лидерът на "Атака".
Гласуването на вота на доверие ще покаже кой къде стои в политическото пространство и кой каква игра играе, смята Волен Сидеров.

Това е изключително силен политически ход, който не беше използван от 1992 г. – тогава падна правителството на Филип Димитров, каза зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на ПГ на "Атака" Павел Шопов по БНТ  по повод искания от премиера вот на доверие.  Той обаче уточни,  че не може да бъде направена аналогия със ситуацията от 1992 г., тъй като тогава правителството на Филип Димитров не е имал политическите сили, а това правителство има политическа подкрепа.  По думите на Шопов този ход се предприема във време на тотални и всевъзможни опити за дестабилизация на страната, точно в момент, когато нещата потръгнаха.

Решението на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие към правителството показва, че управляващите искат формално да "запушат" скандалите и да дисциплинират мнозинството, коментира за БТА лидерът на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че не са дадени отговорите на въпросите, които вълнуват хората - дали управляващите покровителстват контрабандата, къде се губят 2 млрд. лева от контрабанда и защо хората живеят по-бедно. Според него Бойко Борисов може да получи вот на доверие в парламента, но не е ясно какъв е вотът на обществото.

Решението за искания вот на доверие от Борисов идва след скандалите с подслушването и разпространените записи на разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Последният огласен в медиите запис беше на Танов с  премиера, в който Бойко Борисов лобира за бирен бос. Премиерът и Танов заявиха, че записите са манипулирани и те ще бъдат дадени за експертен анализ в чужбина. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък определи появилите се записи като атака на хора от бившата Държавна сигурност.

Скандалните записи предизвикаха остър политически дебат.От БСП заявиха, че ще искат вот на недоверие, а от ДПС изтъкнаха ,че ще го подкрепят. От десните партии също реагираха остро и поискаха да бъде изяснено дали са автентични записите и дали са СРС-та, както и да бъдат сменени Танов и Цветанов.

Междувремнно последното изследване на МБМД,  обявено по-рано днес, показва, че политически скандали, свързани с подслушаните разговори на директора на Агенция "Митници", имат известен стабилизиращ ефект за подкрепата за ГЕРБ и правителството. Доверието към премиера Бойко Борисов се запазва в рамките на 43-44%, съобщи Мирослава Радева от МБМД.

http://olddnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов иска вот на доверие от Народното събрание | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди