изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:21 EEST
Грипна епидемия във Варна и Шумен    
ЗдравеОт днес се обявява грипна епидемия в Шуменска и Варненска област. Още през миналата седмица епидемия беше обявена в София, след като беше регистрирана заболяемост от 155 души на 10 000. Преди това грипна епидемия беше обявена в две области - Враца и Пазарджик, както и в общините Благоевград и Петрич. Заради епидемията за седмица се прекратяват и учебните занятия в тези области. Столичните училища ще бъдат затворени за седмица от понеделник (от 24 до 28 януари). Учениците в Плевен също ще почиват от днес до края на седмицата, съобщиха от общината.

С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации.
Сред мерките срещу грипа са ограничаване на масовите прояви, прекратяване на плановите операции и на свижданията в болниците. Университетската болница е подготвена да приеме повече болни с усложнения от грипа, уточниха от общината.

Боледуват хора от всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст.

В края на миналата седмица националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова каза пред БГНЕС, че вероятно в близките дни грипната епидемия ще обхване цялата страна. През седмицата броят на болните нараснал доста. Общо за страната заболеваемостта е 166/10 000 души, което е близо до епидемичната стойност, която е 198/10 000. Това обаче е сезонна грипна епидемия, каквато има всяка година у нас и във всички страни.

В Европа основен причинител на заболяването е миналогодишния вирус "AH1N1" и у нас е доказан само той, други грипни вируси няма към момента. Вирусът засяга повече младите хора, по правило обаче протича леко, макар да се случват и усложнения. Очаква се грипната епидемия да отшуми за около 4 до 6 седмици, уточни проф. Кожухарова.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Грипна епидемия във Варна и Шумен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди