изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:20 EEST
Бойци от Ногайския батальон зад атентата в Москва?    
По светаХора от т. нар. Ногайски батальон - бойна структура на уахабитите, базирана в руския Ставрополски край в Северен Кавказ, може би стоят зад кървавия атентат на най-голямото московско летище вчера. Това съобщава руската агенция Росбалт, цитирана от БТА. Именно членове на Ногайския батальон организираха миналия август атентат в град Пятигорск, при който пострадаха над 30 души, а през септември се опитаха да задействат мощно взривно устройство в Ставропол.

Според Росбалт в края на 2010 г. трима души от "батальона" заминали за Московска област, където смятали да организират атентати с участието на жени самоубийци. Криминалисти проучили видеозаписи от мястото на взрива и установили, че атентаторът е бил съпровождан от двама мъже с черти на кавказци, добавя агенцията.

Експлозията в Домодедово може да е била повторен опит на терористите, взривили на 31 декември малка къща в стрелбищния комплекс "Обект" в Кузминския лесопарк (Югоизточна Москва и Московска област), пише "Известия". На местопроизшествието били открити останките на жена, чийто съпруг (по-късно арестуван или убит) бил сред лидерите на Ногайския батальон.
Според следствието, тя е била изпратена за извършване на атентати в новогодишната нощ в Москва заедно с 24-годишната чеченка Зейнат Суюнова, също съпруга на боец от "ногайския батальон".

Суюнова била арестувана през януари и следователите успели да използват показанията й, за да тръгнат по следите на трима чеченци - предполагаеми организатори на атентата в Домодедово. По-късно разследването установило, че плановете за атентати в Москва навръх Нова година били разработени от дагестански уахабитски "емири".

Според Магомед Вахаев от комисията по сигурността в Държавната дума терористичният акт е организиран от членове на т. нар. имарат Кавказ в отговор на успешни акции на руските силови служби в Дагестан и Ингушетия. По време на тези операции бяха ликвидирани или заловени видни лидери на тази терористична организация, пише в. "Комерсант".

Версията, че извършителите на кървавия атентат са лица от Северен Кавказ и т.нар Ногайски батальон, бе потвърдена и от журналистката Елена Йончева. Пред bTV тя заяви, че най-вероятно батальонът отмъщава за техни двама убити бойци и други двама, които са в затвора.
"Мерките сега ще бъдат променени, но, разбира се, те едва ли могат да бъдат достатъчно ефективни срещу група терористи, които действат единично. Става дума за малки групи и залавянето на една не означава ликвидиране на паралелните структури", смята Йончева.

Снощи при експлозията на летище Домодедово загинаха 35 души, сред които и българинът с австрийски паспорт Николай Иванов, а 180 души бяха ранени. http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Бойци от Ногайския батальон зад атентата в Москва? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди