изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-29 @ 18:55 EEST
България загубила 1 млрд. от сделката на М.Велчев    
Новини Сделката със замяната на част от българския външен дълг е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 млрд. лева. Това се посочва в резюме на доклад за ефектите от сделката, осъществена от бившия министър на финансите Милен Велчев през 2002-2003 г.  Изводите се базират на анализ, изготвен от частната консултантска компания "Индъстри уоч", предаде БТА. Министерство на финансите е обявило обществена поръчка за извършване на анализа, която е спечелена от "Индъстри Уоч". Анализът е извършен в изпълнение на решение на Народното събрание от 14 април 2010 година и резюме от него е бил раздаден днес на депутатите.

Според "Индъстри Уоч" за финансовата загуба допринасят преобладаващо ниските лихвени проценти през периода след сделката, както и благоприятният валутен курс между еврото (лева) и щатския долар, който позволява обслужването на задълженията, деноминирани в щатски долари да бъде по-евтино.
Освен това политиката на нулево или положително бюджетно салдо през следващите години дава възможност за натрупването на фискален резерв и за осигуряването на ресурс за изкупуването, отчитат анализаторите.

Като положителен ефект от сделката те посочват предсрочното освобождаване на обезпечението по брейди облигациите, което според изчисленията на доклада възлиза през 2002 г. на 387 млн. евро. В случай че сделката не е била извършена, тази сума би била освободена през 2006 година.

Анализът на консултантската фирма отчита, че основната цел на сделката е била да измести тежестта на плащанията по брейди-облигациите за по-късен период - 2013-2015 година.
Осъществените през 2002 и 2003 г. замени на част от външния дълг не намаляват размера на плащанията по него, а водят само до формално намаляване на главницата, е изводът от доклада.

Направените анализи и сравнението с изменението на кредитния рейтинг на Румъния в периода 2001-2006 г. не подкрепят тезата за същественото влияние на сделката върху кредитния рейтинг на България, отчита още анализът на "Индъстри Уоч".

„От момента, в който направихме тази сделка, аз неведнъж съм казвал, че оттук нататък няма никакво значение какво е движението на валутите, тъй като целта на нашето правителство беше, а и все още е, не да спекулираме с валутите, а задълженията да са в тази валута, в която работи икономиката”. Това заяви Милен Велчев през септември 2009-а. По думите на бившият финансов министър, аргументите са били, дългът постепенно да се преструктурира от долари в евро.
Именно с този аргумент сделката по дълга е била одобрена от Международния валутен фонд. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

България загубила 1 млрд. от сделката на М.Велчев | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
България загубила 1 млрд. от сделката на М.Велчев
Автор: Anonymous да 2011-01-26 @ 22:34 EET

Тоя трябва да му окачат карантиите на хотелите му по черноморието за назидание на всички политици!

България загубила 1 млрд. от сделката на М.Велчев
Автор: Anonymous да 2011-01-27 @ 08:15 EET
Ха сега да видим дали ще бъде даден на прокурор случая и дали ще бъде съден Милен Велчев ?Ще бъде ли безкомпромисен Б.Борисов и в този случай?
България загубила 1 млрд. от сделката на М.Велчев
Автор: Anonymous да 2011-01-28 @ 00:07 EET
Тоя ли "хубавец" игра на карти с мутри в Монако?!?! ГАД МРЪСЕН!!!! Проигра и Външния ни Дълг!!! Смърт за него,баща му и всички подобни!!!!!!!!!!
България загубила 1 млрд. от сделката на М.Велчев
Автор: Anonymous да 2011-01-28 @ 15:47 EET

Поручик Галицин! Раздайте патроны! :-)))))))))))))))

Ну что ж ребята? Революция захотелось??

България загубила 1 млрд. от сделката на М.Велчев
Автор: Anonymous да 2011-01-31 @ 09:40 EET

Пиздец!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди