изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:28 EEST
Терористът изкрещял името си и възрастта    
По света

Терористът, взривил се в понеделник на московското летище “Домодедово”, си казал името и възрастта, преди да извърши атентата, пише в. “Комсомолская правда”.  35 души загинаха при експлозията. Сред тях е българинът с австрийско гражданство Николай Иванов. След като заявил как се казва, откъде е и че е на 35 години, мъжът изкрещял нещо от рода на “Сега всички ще умрете!” или “Ще ви взривя всички!” После разтворил дрехата си и натиснал копче, което имал на корема си. Вероятно бил препасан с използвания от жените камикадзе в Русия шахидски пояс.



Разказът е на руснак на име Сергей, оцелял по чудо, след като бил отхвърлен към стената от взривната вълна. Думите му били предадени на “Комсомолская правда” от Александър Павлов, работещ като готвач в намиращото се на летището кафене “Азия”. Сергей обаче не успял да запомни името на самоубиеца.

Вероятно терористът действал така, защото мечтаел за красива смърт, смята Сергей Лисюк - създателят на първата антитерористична рота “Витяз”.

Московският криминален психолог Сергей Ениколопов обаче е уверен, че всичко е измислица. Според него очевидците на подобни атентати изпадат в шоково състояние. Той твърди, че не помни случай терорист някога да е крещял името си.

“Комсомолская правда” публикува фоторобот на терориста, съставен от компанията D3 Media Group, както и портрет, нарисуван от художник. Всичко е направено по описания на очевидци на атентата.

Пред изданието антрополози заявяват, че народността на терориста не може да бъде точно установена. Те са сигурни само в едно - че той не е кавказец, а по-скоро арабин. Той принадлежал към средиземноморската раса или южните европеиди, към които освен арабите спадат французите, италианците и някои други народи от средиземноморското крайбрежие.

Специалисти от московския Институт по етнология и антропология създалипрограма, с която човешкото лице може да бъде възстановено по неговия череп. Не било възможно обаче това да стане чрез снимката на откъснатата глава на атентатора. Причина е доста лошото качество на фотографията.

Идентифицирани са всички 35 загинали при атентата, съобщи руското Министерство на извънредните ситуации. 116 ранени все още остават по московските болници.

Оцелял бил ограбен в клиниката, твърди в. “Московский комсомолец”. Олег Коношанов се оплакал, че в Подолската болница в Москва му отмъкнали 8000 рубли (около 200 евро).

Всички пътници на московската метростанция “Нагатинская” бяха спешно евакуирани вчера, след като там бе открит подозрителен пакет.

Отказана цигара спасила Олег

Олег Лоскутов от град Нижний Новгород оцелял благодарение на това, че отказал наскоро цигарите, пише в. “Комсомолская правда”.

Той пристигнал на “Домодедово” минути преди взрива, но подранил за връзката към родния си град. Тръгнал към терминала на посрещачите, за да пуши, но се сетил, че е отказал цигарите. Върнал се обратно и само миг по-късно избухнала бомбата.

Оксана оживява в трета трагедия

Оксана Короткова, работеща на “Домодедово” като супервайзър по качването и слизането на пътниците, трябвало да бъде в самия епицентър на взрива. Но минути по-рано я извикали да посреща поредната партида хора.

Миналото лято тя пристигнала с метрото на московската станция “Лубянка” минути след като там бил извършен атентат. А само преди месец маршрутката, в която Оксана пътувала, се ударила челно с камион. Жената се отървала със сътресение, но 8 души загинали.

Алексей Кастравец пък монтирал тавански конструкции във взривената зала. Почувствал жажда, отишъл да пие вода и след 3 минути отекнала експлозията.

Външно урежда визи за близките на Николай

Българското външно министерство помага на близките на загиналия Николай Иванов да получат бързо визи и да заминат за Русия, съобщиха за “24 часа” от дипломатическото ведомство.

За съдбата на тленните останки на нашенеца обаче се грижат властите в Австрия. Причината е, че Николай е гражданин на тази страна и се е отказал от българския си паспорт.

Все още властите в Москва не са предали телата на загиналите на техните роднини. Външното ни министерство не знае къде близките на Иванов ще решат да го погребат.

Война и мир

За да се победи тероризмът в Северен Кавказ, Русия трябва да разбере защо се е появил.

Взривът, отнел живота на 35 човека, е дело на една от многото групировки, които се борят срещу руската власт в Северен Кавказ.

Този тип групировки - определено ислямистки, прилагат гнусна тактика, която до болка е позната на голяма част от света.

Но ще бъде грешка, ако се смята, че Русия има проблем от типа “Ал Кайда”. Тя има проблем от типа ИРА, и то не един, а няколко, сочи в редакционна статия британският вестник “Таймс”.

Практически всички руски управници вземат пример от генерал Алексей Ермолов, който покори Кавказ през XIX век, но неговите жестоки методи са ефективни само в краткосрочен план, а и до сега в Кавказ ненавиждат царския наместник", добавя в. “Дейли телеграф”.

Според “Таймс” и Владимир Путин, и президентът Дмитрий Медведев засега не желаят да разберат къде са корените на сепаратизма.

Тероризмът е отвратителен и няма оправдание. В борбата с него Западът трябва да стои близо до Русия.

Но унищожаването на тероризма е само половината работа, която трябва да се свърши, за да има сигурност в Русия.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Терористът изкрещял името си и възрастта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди