изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:11 EEST
Найденов: Хлебарите са наред да го отнесат    
НовиниВ България няма зърнена криза, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод обвиненията на БСП, че в страната има дефицит на пшеница и поради това се вдига цената на хляба. От Коалиция за България вчера поискаха изслушване на Найденов в Народното събрание по темата. Днес обаче министърът заяви, че опозицията търси теми да се упражнява, извън скандала със СРС-тата, предаде "Фокус".


"В България има зърно. България никога не е остава без зърно и всичко е политическо упражнение според мен", каза Найденов.

Преди началото на заседанието на Министерски съвет, той съобщи, че заради обявяването на цени на хляба от браншовите организации Комисията за защита на конкуренцията вече се е самосезирала заради съмнения за картел.
"Както го отнесоха търговците на олио, защото вече има осъдени от КЗК за картел, няма да се учудя, ако утре осъдят някой от хлебарите. Просто - нямат право да говорят публично за цени. Има една поговорка – волът колкото рие, калта пада на гърба му. Нека да продължават – отидете в магазините и вижте цените на хляба. Лошото е за малките населени места, където са най-потърпевши от цялата тази работа, но в София и големите градове – нека да говорят за 1,40 лв. – да видим как ще стане”, заяви още Найденов.

Само преди дни от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари съобщиха, че се очаква най-масовият заводски хляб да поскъпне с около 20-30 стотинки, което означава, че той ще струва около 1.20-1.40 лв. за кг при сегашна цена от около 1.10 лв.

Още през юли миналата година Върховният административен съд потвърди глобата, наложена от КЗК, на сдружения на хлебари от София и Бургас за определяне на цената на хляба.

"България произвежда под 1% от световния добив на зърно. Няма как страната ни да налага определени цени на пшеницата, защото не е фактор в света. От България са изнесени 1,5 млн. тона пшеница, в момента в страната има още толкова, което е достатъчно, за да осигури зърнения баланс", коментира Найденов.

По-рано днес заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова каза пред БНТ, че 420 000 тона пшеница остават в излишък, след като се направи зърненият баланс. Според нея притеснителното е, че цената на зърното се покачва, но държавата не може да реагира при пазарна икономика, а покачването на цените е световна тенденция.
“Но ние като министерство не стоим безучастни”, подчерта Боянова.
Тя допълни, че е необходимо да се определят стандарти за хляба. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Найденов: Хлебарите са наред да го отнесат | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Найденов: Хлебарите са наред да го отнесат
Автор: Anonymous да 2011-01-27 @ 13:16 EET
Точно така кажете им го г-н Найденов,защото от вчера в сайта на НДТ четем ,че г-н Н.Топаров казва ,че в момента има 100% ръст на суровините, а г-жа Дора Малева дори очаква дори още по-големи цени на хляба.Елате ,проверете . Безобразие! Житницата на България!Срамота!
Найденов: Хлебарите са наред да го отнесат
Автор: Anonymous да 2011-01-27 @ 17:40 EET
АМИ НАПРВЕТЕ ВНОС НА ПШЕНИЦА В СТРАНАТА И РЕГУЛИРАЙТЕ ЦЕНАТА ПО ТОЗИ НАЧИН!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди