изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:08 EEST
На Сахалин пробиха най-дълбокия сондаж в света    
По света Сонда на компанията Exxon Neftegas, която работи на руския проект „Сахалин-1”, е пробила земните пластове до 13 345 метра, съобщи агенция Новости. Това е най-дълбокият сондаж в света. Досега за най-дълбок се считаше сондажът в Катар до 12 286 метра, пробит през 2008 година от компанията Transocean за Maersk Oil. Освен това още в съветско време геолози са слезли до 12 261 метра. За сравнение дълбочината на сондажа на платформата Deepwater Horizon, която потъна миналата година в Мексиканския залив, е била 10 680 метра, от които 1200 метра е бил воден пласт.

Сондата по проекта „Сахалин-1” е пробита на нефтогазовото находище Одопту. Проектът включва и находищата Чайво и Аркутун-Даги. Съвместният им ресурс се оценява на 307 млн. тона нефт и 485 млрд. кубометра газ. Проектът „Сахалин-1” е разработван едновременно от няколко големи нефтени компании в света. Основната част на съвместната компания Exxon Neftegas принадлежи на американската ExxonMobil и на японската Sodeco (по 30 процента). Останалите 40 процента се поделят по равно от „Роснефт” и индийската ONGC.

http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

На Сахалин пробиха най-дълбокия сондаж в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди