изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:53 EEST
Тютюнопроизводители потеглиха на протестен автопоход към ГКПП „Илинден”    
ОбществоСофия /КРОССОколо 1000 тютюнопроизводители от района на Гоце Делчев тръгнаха от площада в село Хаджи Димово на протестен автопоход до граничния пункт „Илинден”, съобщи БНР. Още не е ясно дали ще блокират пункта. Основното им искане е референтният период, подписан между държавата и тях, е да бъде спазен без условието „ако бюджетът на 2011 г. бъде изпълнен”.

По думите на протестиращите тютюнът от реколта 2010 г. в момента се изкупува на безценица от фирмите за около 4 лв. за килограм средно. Според тях държавата трябва да се намеси в търговския процес, защото за да се възвърнат вложенията им, тютюнът трябва да има цена поне 8 лв. на килограм.

Протестиращите земеделци, които досега десетилетия наред са се препитавали от отглеждането на тютюн, настояват съответните министерства да подготвят условия за производство и развитие на алтернативни селскостопански култури в съответните региони. Както е известно, в по-голямата част от страната, където сега основният поминък на хората е тютюнът, отрасълът е наложил монокултурен характер на производството и там не се отглеждат други селскостопански стоки, които биха могли в относително кратък срок да се превърнат в източник на доходи за населението.

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско утре ще се срещнат с министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Срещата е насрочена за 15 часа в министерството на финансите. http://www.cross-bg.net
 


Сходни връзки

Тютюнопроизводители потеглиха на протестен автопоход към ГКПП „Илинден” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди