изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 17:24 EEST
Димитър Иванов: Адекватно законодателство и равнопоставеност на частния сектор са предизвикателства за културното наследство    
КултураСофия. Адекватно законодателство, равнопоставеност на държавния и частния сектор в съхраняването на културното наследство, финансиране и подготовка на кадри – това са основните предизвикателства пред съхраняването и социализацията на българското културно-историческо наследство. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” проф. Димитър Иванов, председател на частната фондация „Арете – Фол”, която е един от организаторите на националната научна конференция за социализация на културно-историческото наследство. Конференцията ще се проведе в понеделник, в БАН.

Българското културно-историческо наследство все още има нужда от нови, качествени закони и нормативни документи, които по европейски стандарти да регламентират неговата защита и опазване, както и представянето му пред възможно най-широка публика. В това отношение българските законотворци са длъжници на културното наследство, тъй като през 2008 година след 50-годишен период, беше приет нов закон за културното наследство, т.нар. закон Нина Чилова, на името на министърката на културата. Този закон, за съжаление, още с появата си, предизвика много спорове и неодобрение от преобладаващата част на историците, археолозите, траколозите, музейните работници. Има стремеж този закон да се поправи, доколкото е възможно, и да се приемат още няколко закона, които имат отношение. Отделен закон за музеите, за архивите, за библиотеките. Дори закон за българския език, тъй като той е една от най-важните части на българското културно наследство, каза Димитър Иванов.
„Второ, необходимо е да се регламентира, както е по Конституция, равнопоставеността на частния сектор. Имам предвид - възможността за частно колекциониране, частни музеи, частни научни и археологически изследвания. Т.е. - да се създаде онзи механизъм, при който държавата и частното предприемачество и частният сектор могат да си сътрудничат в полза на съхраняване на културното наследство. Необходими са стимули, преференции за предприемачите, които искат да инвестират в опазване на културното наследство. Разбира се, има закон за меценатството, но той не функционира достатъчно добре, трябва да се изследва – защо не функционира, ако трябва – да се подобри или да се приеме нов закон. Много е важно, както е в цяла Европа, така да бъде и в България. Съвременното музейно дело в Европа се крепи върху частните музеи и колекции. В САЩ над 90 % от всички съществуващи музеи са частни; у нас все още нямаме нито един частен музей”, каза Димитър Иванов.
По думите му - третият елемент е финансирането. „В условия на продължаваща повече от 20 години икономическа криза и недостиг на средства, специално – за развитието на науката, образованието, научните изследвания, не може да се говори за някакви сериозни успехи, докато не се реши въпросът с финансирането”, каза проф. Димитър Иванов.
Четвъртият проблем е подготовката на кадри. „Целенасочено трябва да се подготвят кадри, тъй като в следващите години един от способите, по който може да се развива бизнес и да се печелят и пари, е именно културното наследство. Затова на тази конференция започваме да говорим за социализация, за превръщане на културното наследство във възможност за откриване на нови работни места, бизнес, печалба и т.н.”, каза проф. Димитър Иванов.
 


Сходни връзки

Димитър Иванов: Адекватно законодателство и равнопоставеност на частния сектор са предизвикателства за културното наследство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди