изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:55 EEST
Откриха трето огнище на шап    
Земеделие

Установени са положителни резултати за шап при кръвни проби от една крава и 12 дребни преживни животни в село Граматиково, община Малко Търново. Това съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба, цитирани от "Фокус". Болестта е установена след проби, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването.



До момента са изследвани около 1100 проби от населени места в общините около огнищата, като само тези 14 са положителни. Селото попада в 10-километровата предпазна зона около първите две огнища на шап - село Кости и село Резово.

За да се спре разпространението на заболяването, съгласно утвърдения от Европейския съюз план, се налага да бъдат умъртвени 149 животни в Граматиково – 1 крава, 38 овце и 110 кози.
Комисия към Националната ветеринарномедицинска служба ще направи опис на умъртвените животни, на базата, на който ще бъдат определени обезщетенията, които ще се изплащат на собствениците им.

Компенсациите на собствениците в с. Кости бяха изплатени в края на миналата седмица. Още 106 522,90 лв. ще бъдат изплатени през тази седмица на собствениците на умъртвени животни в с. Резово.

По-рано днес заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров съобщи, че в посока Северна България няма случаи на шап. По думите му по предварителната оценка разходите заради шапа у нас са в размер на около 1.5 млн. лева.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Откриха трето огнище на шап | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди