изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:36 EEST
Откриха злато за 9 млрд. в Германия    
По светаИстинска златна треска се разгоря в Бранденбург. Причината е откритието на геолози в областта Лаузиц. При търсене на медна руда в местна мина те се натъкнаха на богата златна жила, от която могат да се добият близо 15 т от ценния метал. Това е най-голямата златна жила, откривана досега в страната. Освен нея в мината има още платина, сребро, мед и цинк. Според първоначалните изчисления златото ще донесе близо 9 милиарда евро и може да стабилизира отънелия бюджет на източногерманската провинция.

Първите ценни проби се съхраняват в хале в Шпремберг на границата между Бранденбург и Саксония. Златото и другите ценни метали ще създадат поне 1600 работни места в местните мини на първо време. Това е като манна небесна за региона, в който безработицата е 11%.

Мината със злато в момента се разработва от фирма "Минера" със седалище в Панама. Тя има право от 2007 г. да търси мед в Лаузиц. За всички разрешителни и проучвателни работи тя е инвестирала до момента 22 млн. евро.

По всичко личи, че те ще се възвърнат многократно. И то въпреки че по-голямата част от печалбата ще остане в Лаузиц, както твърдят местните управляващи.

Според изчисленията наличното злато ще осигури поне 50 г. икономически възход. В следващите седмици сеизмолози ще направят проучвания на терена, на който ще се построят мините за добив на злато. Докато те заработят с пълен капацитет, ще минат близо 7 години.

Остава неразрешен въпросът как златната треска ще се отрази на околната среда. Трябва да се намери начин да се отвежда осолената вода, която излиза на повърхността при добива на металите. Нужно е и хранилище за камъните, от които вече са извлечени златните нишки.

Досега обаче фирмата "Минера" е спазвала обещанията си за инвестиции в екологичното равновесие в регионите, в които работи.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Откриха злато за 9 млрд. в Германия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди