изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:48 EEST
„Календар на заседанията”    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд изработи и публикува на интернет страницата си „Вътрешни правила за случайното разпределение на делата”. Всеки гражданин може да ги намери като влезе в меню „Календар на заседанията” и избере опцията „Вътрешни правила за случайното разпределение на делата”. Те са разработени в изпълнение на указания на Висшия съдебен съвет и в изпълнение на Закона за съдебната власт. Правилата са част от целенасочените усилия  на съдебната система за превенция и борба с корупцията и за прозрачност на работата й.

В тях е посочено, че всички постъпили книжа, по които се образуват дела и са налице необходимите процесуални изисквания, се разпределят в същия ден или най-късно на следващия ден на принципа на случайния подбор. Това става  чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им, посредством компютърна програма, утвърдена от Висшия съдебен съвет.

С компютърната програма за разпределение на делата работят председателят на Добричкия окръжен съд и определени от него съдии – заместник-председатели.

Причините, поради които определен съдия се изключва от това разпределение, се посочват конкретно по всяко дело.

Принципът на случаен подбор не се прилага по наказателни дела, които се гледат от дежурен съдия. Сред тях са мерки за неотклонение, други мерки за процесуална принуда, разрешение за претърсване и изземване, разпити пред съдия, обезпечения по НПК, незабавни производства, дела по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и други.

Вторият случай, когато не се прилага случайното разпределение са търговски дела по възражения в производството по несъстоятелност, които отиват при съдията докладчик по образуваното дело по молба за обявяване в несъстоятелност.

Протоколът за случаен избор на съдия-докладчик се разпечатва в три екземпляра, като един се прилага по делото, втори остава в папка при разпределящия съдия, а третият се съхранява в деловодството на съответното отделение.

 

 

04.02.2011 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

„Календар на заседанията” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди