изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 19:59 EEST
М. Манолова за Б. Димитров: Тъжна е съдбата на ренегатите    
Парламент

Парламентът освободи министъра без портфейл и закри поста му; за БСП това е "безпринципно"



Народното събрание освободи Божидар Димитров като министър без портфейл. Депутатите решиха също да заличат поста му от структурата на МС.

За освобождането гласуваха 98 депутати, един беше против, а 16 се въздържаха.

Премахването на поста "министър без портфейл" подкрепиха 90 депутати, 17 бяха против, а 9 се въздържаха.

Тъжна и несправедлива е съдбата на ренегатите, коментира депутатът от левицата Мая Манолова. По думите й освобождаването на Божидар Димитров е също толкова безпринципно, колкото назначаването му.

Божидар Димитров дълги години членуваше и в БКП, и в БСП и дори стана член на Висшия партиен съвет на БСП. Два пъти беше сред кандидатите за народни представители на БСП - в Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 г., но на неизбираеми места.

В края на 2005 г.  се обяви против някои решения на ръководството, начело със Сергей Станишев. Не подкрепи кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София, а застана зад независимия тогава кандидат Бойко Борисов.

Незабавно бе свален от поста шеф на групата на съветниците от БСП в Столичния общински съвет. През 2009 г. вече официално напусна БСП, подкрепи ГЕРБ и бе избран за депутат като мажоритарен кандидат в Бургаския избирателен район.Освобождаването му е проява на двоен стандарт и политическо лицемерие - защо точно Димитров е освободен, а не например областни управители, шефове на агенции, кметове и народни представители на ГЕРБ, за които е установена принадлежност към бившата ДС, попита днес Манолова.

Казусът с освобождаването му е показателен и по отношение на бъдещ казус, свързан с публично обявената му оставка като депутат, посочи тя.

Манолова уточни, че става дума за текста в Изборния кодекс, който визира какво се случва след напускане на депутат, избран мажоритарно, и с който се осуетяват частичните избори в Бургас. Според нея причината е, че ГЕРБ се страхуват от избори. Така Димитров изигра два пъти ключова роля - за назначаването му беше създаден специален министерски пост, а за освобождаването му - специален закон, каза тя.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова отговори, че това е спекулация и че този текст е записан още в доклада на временната комисия, която изработи Избория кодекс - тоест много преди да бъде обявена оставката на Божидар Димитров, обясни Фидосова.

Още тогава беше предложено да се регламентира какво се случва, когато мажоритарен кандидат напуска парламента и Мая Манолова изрази съгласие по текста, допълни тя.

Самият Божидар Димитров днес не присъства в парламента, докато депутатите обсъждаха освобождаването му от кабинета.

Той подаде оставка като министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, на 19 декември заради работата си за бившата Държавна сигурност.

Протакането на гласуването й с месец и половина се наложи, за да се избегне действието на досегашния закон, според който освобождаването на Димитров от поста министър щеше да доведе до предсрочни избори в Бургас.

След като парламентът одобри освобождаването на Димитров като министър, той по закон се връща в Народното събрание като депутат. Пред медиите обаче преди време той обяви намерението да се върне на работа в Националния исторически музей.

Очаквам решението на Божидар Димитров дали ще си подаде оставката като депутат и предполагам, че до края на деня то ще стане известно, каза Вяра Петрова, която от днес не е депутат на ГЕРБ, но ако Димитров не се върне като депутат, тя отново ще заеме мястото му.

Тя заяви, че не е разговаряла още с Димитров за решението му.

Петрова е избрана от бургаския избирателен район. Дори да не съм депутат, аз ще продължа да изпълнявам поетите ангажименти към избирателите, каза тя. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

М. Манолова за Б. Димитров: Тъжна е съдбата на ренегатите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди