изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:04 EEST
ПОЛИЦАИ ОТ ДОБРИЧ НА ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА ЗАРАДИ СРС-тата    
Новини Всички служители на МВР и ДАНС, които са имали достъп до техническата система по "СРС скандала", ще бъдат подложени на детектор на лъжата. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посочи, че това са полицаи от Добрич и София. На двама служители от ДАНС ще бъде предложено да минат на полиграфско изследване, уточни Цветанов. Единият от тях вече е извън системата. Преди напускането му е предлагано да мине на полиграфско изследване, но той е отказал.



Очаква се до края на тази седмица да приключи работата на междуведомствената работна група. До седмица-две се надявам да имаме резултат, уточни министърът.  
След полиграфското изследване ще бъдат предприети технически и законодателни мерки, за да се ограничи изтичане на записи. 
По думите на Цветанов ще бъдат въведени допълнително защитни механизми за работните места, където има изведени акаунти и даден администратор би могъл да работи с допуск за влизане в системата за използваните СРС-та. От анализа, който сме направили, вече имаме яснота как е работила схемата и всъщност как всичко това се е случило, каза Цветанов. То се припокрива в общи линии като ситуация с всичко, което беше 2008 г. Едни и същи са лицата и актьорите, каза министърът.

Според Цветанов можем да отчетем като цяло адекватен и активен подход за страната ни спрямо тежката организирана престъпност и корупцията. "Самият факт, че няма отвличания, поръчкови убийства, а разкриваме стари поръчкови убийства, означава,че системата започва да работи в правилната посока", посочи вътрешният министър.

Той се обяви категорично за защита на професионализма в системата на МВР и за безкомпромисност към нарушителите.

Директорите имат пълната оперативна свобода, за да работят. Аз ще поема политическата отговорност за атаките, които ще идват и от организираната престъпност, и от политически опоненти, които не ги задоволява напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност, подчерта Цветанов.

Той представи днес в Перник новия директор на ОД на МВР Валентин Димитров. Досега той е оглавявал сектор "Охранителна полиция" в Областна дирекция - София. Работи в МВР от 1992 г., има седем години стаж като оперативен служител.

"Перник е врата за София. Градът понякога е "спалня" на част от криминалния контингент. В тази връзка искам много добре да заработи ОД на МВР-Перник със СДВР", заключи Цветанов. http://m.vesti.bg

Вътрешният министър: Бивши подчинени на Странджев са слушали Танов

Общо петима души от службата за подслушване в МВР (СДОТО) и в ДАНС са слушали или прослушвали записите на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. От тези петима души двама са бивши подчинени на заместника на Танов - Антоний Странджев от времето, в което той е бил зам.-шеф на ГДБОП.

Това съобщава вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за в. "24 часа". Попитан дали подозира, че чрез тези служители Странджев и Танов са знаели, че ги подслушват още в първите дни, Цветанов отговаря: "Да, това за нас е предполагаемият път на изтичане на информацията за това, че се прилагат СРС-та." Това показва направеният от колегите анализ, добавя вътрешният министър.

Още в първите изтекли записи на шефа на митниците, в които той разговаря с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Горанов, Танов на няколко пъти споменава, че знае, че телефонът му се подслушва.

В интервюто си Цветанов съобщава, че "до момента категорично е потвърдено, че петима са общо служителите на ДОТО в Добрич и хората от ДАНС, които са слушали записи или са ползвали акаунта за прослушване на разговорите на Танов". Допълва, че според проверката на логфайловете освен тези 5-ма души няма друго установено влизане в системата.

От думите му се разбира, че намира за "обезпокоителни" по-скоро действията на служителите в ДАНС, отколкото на тези в СДОТО, което е на подчинение на МВР. От спецагенцията обаче публично обявиха, че няма как записите да се изтекли през тях, защото нямат нужната техника за презапис. Парламентарната комисия за контрол на ДАНС също потвърди, че от агенцията няма теч на информация.

"Това, което е доста интересно и обезпокоително, е, че в логфайловете от ДАНС се вижда как служител с необходимата парола е прослушвал над 10 пъти един от разпространените записи между премиера и Танов", казва обаче Цветанов. Министърът не пояснява кой за запис става въпрос - за акцията на митниците в пивоварна "Леденика" или за връщането на на терминал 2 на летище София на Николай Вучев - митничар, с когото премиерът играе футбол.

Цветанов казва още, че част от "тези прослушвания на разговори в ДАНС" са правени в почивен ден или след 22 часа, което по думите му е необичайно.

Министърът пояснява, че тези петима служители, имали пряк достъп до записите на Танов, ще бъдат подложени на детектор на лъжата. Добавя, че един от тях - Росен Миленов, който публично обяви, че разговорите са автентични, е отказал да се подложи на полиграфски тест. Цветанов се надявал той все пак да направи това "най-малкото за да изчисти името си".

Попитан ясно ли е откъде е изтекла информацията към Танов, че го подслушват, Цветанов отговаря: "Установихме, че тези двама служители, които са слушали през акаунта в ДАНС разговорите на шефа на митниците, попадат в кръга на хора, които са участвали през 2008 г. в скандала за контрабанда с Иван Иванов- Рилския от ГДБОП." Той отговаря положително на въпрос дали едни и същи служители са слушали тогава шеф от ГДБОП и сега шефа на митниците.

В интервюто си министърът за пореден път подчертава, че съдържанието на записите е манипулирано и привежда като аргумент направената експертиза. Досега са излезли две български експертизи - на института по криминология към МВР и на БАН. И двете отчитат технически манипулации на записите, но не дават отговор дали съдържанието на разговорите е променяно. Френски криминалисти, към които са се обърнали от в. "Галерия" (близкият до Алексей Петров седмичник, който огласява тези записи), пък се произнесоха, че няма манипулации

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

ПОЛИЦАИ ОТ ДОБРИЧ НА ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА ЗАРАДИ СРС-тата | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОЛИЦАИ ОТ ДОБРИЧ НА ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА ЗАРАДИ СРС-тата
Автор: Anonymous да 2011-02-14 @ 22:33 EET
ще има ли някои дупе да си изкаже мнението - едва ли !  СРС -то на Цв Цв -то веднага ще ти е........ майката



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди