изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:20 EEST
ДОБРИЧ ИМА НУЖДА ОТ ПАРИТЕ НА ТОТОТО ЗА СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ    
Спорт 10 български града ще получат средства от родния ни спортен тотализатор за изграждане и реконструкция на спортни обекти и съоръжения за масов детско-юношески спорт.

Първите общини, които получиха помощ, са Враца и Стара Загора. Най-вероятно третият град ще бъде Русе, съобщиха за НДТ от спортното министерство. Средствата са от съвместна инициатива на тотото с Министерството на физическото възпитание и спорта. Те ще бъдат набавени от 12 специални тиража в играта „6 от 49” на ТОТО 2  през 2011 г.

С два от тиражите - Великденски и Коледен, ще се подпомогнат деца в неравностойно положение.

При старта на кампанията, който бе в края на януари, спортният министър обяви, че с тази инициатива се създават условия и възможности за реализация на детско-юношеския и масовия спорт. "Когато имаме материална база и спортни площадки, е нормално там да израстват бъдещите таланти в спорта. Имаме и други инициативи и програми на МФВС, с които стимулираме масовия спорт" - каза министър Свилен Нейков.

„По 100 хиляди лева от специалните тиражи ще бъдат отделяни за създаването на спортни площадки в десетте града. Общините ще посочват местата за изграждането им, ще предлагат площадки и спортни съоръжения, които се нуждаят от ремонт или реконструкция и ще съфинансират проектите по места. Предложенията ще бъдат одобрявани от МФВС и БСТ. Идеята е тази инициатива да подпомогне по-малките населени места, които имат по-малки финансови възможности. До края на февруари ще бъде предоставена информация за обектите и площадките от 10-те града, в които ще бъдат вложени средства от специалните тиражи” - каза  Иво Тонев - председател на Управителния съвет на БСТ.

Репортер на НДТ обходи Добрич, за да види в какво състояние са спортните площадки в междублоковите пространства в града. Нашата проверка установи, че Добрич има неотложна нужда от прекрасната кампания на спортното министерство и тотото. На много места тревата е деформирала асфалтовата настилка, футболните врати липсват или са изпочупени, мрежите и оградите са в окаяно състояние, като на места са откраднати за вторични суровини, няма табла на баскетболните кошове, а игрищата за волейбол и масите за тенис са лукс. Тези спортове може да се упражняват най-вече във физкултурните салони, а често дворовете на училищата се използват от децата за спортуване.

По какви критерии и как става определянето на градовете, които получават финансова инжекция по програмата, попитахме медийния съветник на спортното министерство Красимир Панов. Той заяви, че няма точен регламент по определянето на общините, които ще се ползват от специалните тиражи за спортните площадки. Поетапно ще се определят и обявяват местата. 

"Ще потърсим повече информация за инициативата на МФВС и БСТ. Ако има възможност и не е късно, ще депозираме проектно предложение Добрич да бъде включен в инициативата. Имаме готовност да представим проект" - заяви за НДТ зам.- кметът на община Добрич Надежда Петкова.

Тя добави, че кметството е депозирало пред спортното министерство и две проектни предложения по наредба Н-1. Едното е за подмяна на настилката на лекоатлетическата писта в зала "Добротица" - на стойност 506 762 лева и ремонт на покрива в същото спортно съоръжение за 700 хиляди лева.

И докато Добрич бъде забелязан на картата на България от спортния тотализатор, то живущите в отделните квартали трябва и да се научат как да опазват направеното от общината през годините. Така децата ще имат възможност къде да се събират и спортуват през свободното си време, а институциите ще бъдат мотивирани да наливат средства в спортните съоръжения, които се намират в кварталите на малките градове.

НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ИМА НУЖДА ОТ ПАРИТЕ НА ТОТОТО ЗА СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди