изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:38 EEST
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!    
Общество

Изявление на Инициативния комитет «Граждани за европейско образование и развитие на Добруджа»



 

Уважаеми съграждани,

Оценявайки високо позицията на всички, изразили с подписа си подкрепа за проекта «Висше агробизнес училище в гр. Добрич» /ВАБУ/, още веднъж заявяваме, че сме дълбоко благодарни и продължаваме да бъдем ангажирани пред всички 15000 граждани, застанали зад каузата. Искаме да припомним, че в тази кампания проектът бе подкрепен и чрез специални писма на председателя на Общинския съвет и кмета на Община гр. Добрич, областния управител, депутати от Добричка област, почетни граждани, бизнесмени и представители на неправителствени организации до министър-председателя на Република България и до министъра на образованието, младежта и науката. На 18 май 2010 г. областният управител, г-н Желязко Желязков, кметът на гр. Добрич, г-жа Детелина Николова, председателят на Общинския съвет на Община гр. Добрич, г-н Иван Мандев и членове на Обществения съвет на ВАБУ връчиха гражданската подписка и подкрепящите писма на заместник-министър председателя, г-н Цветан Цветанов. Той се ангажира с предаването й на министър-председателя. Припомняме още, че този проект е получил положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация още на 2 март 2006 г. Въпреки усилията на Обществения съвет на ВАБУ, до днес не е получен нито един писмен отговор от институциите, пред които са поставени въпросите за причините, поради които реализацията на проекта се забавя.

Неясно защо няма писмен отговор от министъра на образованието, младежта и науката, който се изказа положително за внасянето на документите на проекта от МОМН към Министерски съвет при посещението си в гр. Добрич през май 2010 г.

Неясно защо няма писмен отговор от министър-председателя, който би трябвало да е  получил от г-н Цветан Цветанов документите от гражданската подписка с 15000 подписа в подкрепа на откриването на ВАБУ.  Междувременно той откри университета в Перник. В Перник може, а в Добрич – не. Защо?  

Защо остават неуспешни усилията на депутатите от област Добрич, някои от които нееднократно се ангажираха с подкрепа на проекта? Но никой не е внесъл питане до министъра на образованието, младежта и науката по проблема.

Нито един от нас не е по никакъв начин лично свързан с проекта «ВАБУ». Ние сме граждани на Добрич и не ни е безразлична съдбата на града ни. Ние сме хората, които застанаха пред вас, нашите съграждани, лице в лице – потърсихме вашата подкрепа за проекта и я получихме. Ние сме хората, които ежедневно даваме отговор на вашите запитвания за развитието на проекта. Ние сме длъжни да изразим своята позиция днес.

Събитията, свързани с упоритите опити в гр. Добрич да бъде разкрит аграрен колеж на Пловдивския аграрен университет, будят у нас нови въпроси. Защото Добрич е на кръстопът – да имаме или да нямаме самостоятелно и независимо висше учебно заведение. Висше учебно заведение, което да е сред малкото примери в България за инвестиция без никакви материални или финансови искания към Общината и държавата. Висше учебно заведение, което ще остане в гр. Добрич независимо от всякакви промени в държавната политика в областта на образованието.  Сега подкрепа търси един проект за колеж, повтарящ стъпките на проекта «ВАБУ» и дори дублиращ специалностите му, получили отдавна акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. Съгласно закона, за да получи акредитация от същата агенция, този колеж не се нуждае от подкрепата на Общинския съвет. Защо я търси тогава – може би за да се опита да я нареди сред документите си за акредитация като основен аргумент за качество? Не успяваме да открием информация в сайта на Общината, но информирани граждани ни подсказаха, че преди 4-5 години, точно когато проектът «ВАБУ в гр. Добрич» е внесен за оценяване и акредитация, Пловдивският университет е стъпил в Добрич, за да прави колеж – дори е получил сградата на една детска градина. Ако това е така – какво се е случило по-нататък? Имаме много примери за «изнесени структури» за обучение в Добрич - български и руски университети, колежи на български университети. Много от тях днес не са в града, а дейността на други няма нищо общо с дейността им преди десетина години. Защо ли? Според нас, образователните структури извън основните седалища на висшите училища са не особено качествени придатъци в дейността им. Тяхното съществуване и дейност зависят изцяло от политиката на университетите – «шапки». Те подпомагат само решаването на редица университетски проблеми. В случая с Аграрния университет в Пловдив това може да бъде, например, проблемът, че в рейтинга на висшите училища в България той има само едно първо място – в направление «Растениевъдство», средни позиции в направление «Науки за земята», предпоследно място в направления «Биологични науки» и Икономика» и последно място в направления «Животновъдство» и «Администрация и управление».  

Ние считаме, че откриването на аграрен колеж на Аграрен университет гр. Пловдив в гр. Добрич е в ущърб на идеята Добрич да има самостоятелно висше училище. Въпреки това – нека това се случи, но само след реализирането на проекта «Висше агробизнес училище в гр. Добрич».

Съдбата на висшето образование в града ни до голяма степен е в ръцете на общинските съветници.  Надяваме се, че на 21 февруари 2011 г. докладната записка на председателя на ПК «Наука и образование» за даване на съгласие за откриване на колеж в Добрич към Аграрен университет – гр. Добрич» поне ще предизвика дебати в заседанието на Общинския съвет на гр. Добрич. Когато се гласува по теми, свързани с образование и култура, обикновено се гласува масово със «за» – те не са предмет на специален интерес. Този път ние очакваме, че ще се вземе правилното решение – всякакви образователни структури имат място в града ни след откриването на Висше агробизнес училище – висшето училище на Добрич и Добруджа.

Ние сме приели каузата «ВАБУ-Добрич» като своя гражданска кауза. На 16 дек. 2010 г. предложихме на Обществения съвет на ВАБУ няколко стъпки за действие и те бяха приети. Не ни удовлетворяват, обаче, сроковете за тяхното изпълние. Те са, според нас, в твърде широка времева рамка.  

Не желаем повече да бродим в дебрите на този омагьосан лабиринт и предприемаме следните стъпки:

1.        Ще изпратим писмо на министъра на образованието, младежта и науката с искане да получим писмен отговор за причините, поради които той не внася документите на ВАБУ в Министерски съвет с предложение за внасяне внасяне в Народното събрание за обсъждане и решение.

2.        Ще изпратим писмо до заместник-министър председателя, г-н Цветан Цветанов, с искане да бъдем информирани за движението на подписката в подкрепа на проекта «ВАБУ-Добрич, връчена му през май 2010 г.

3.        Ще търсим среща с омбудсмана на Република България с искане да изрази становище за задържането на проекта за откриване на ВАБУ.

4.        Ще изпратим писмо  на министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов, за иницииране на среща с Обществения съвет за запознаването му със състоянието на проекта.

5.        Ще търсим среща с еврокомисаря по образование, култура, многоезичие и политика за младежта, г-жа Андрула Василиу, за да я запознаем с бездействието и  противодействието за осъществяване на проекта «ВАБУ в гр. Добрич»

 

Ще информираме гражданите на Добрич за всичките си действия и резултатите във връзка с откриването на ВАБУ-Добрич.

 

17 февруари 2011 г.

Гр. Добрич

 

 


Сходни връзки

Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт! | 12 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-17 @ 13:57 EET
Пишете ,питайте , настоявайте!
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-17 @ 14:14 EET
Идват избори, сега е времето да се натисне ГЕРБ да направи нещо хубаво за Добрич.
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-17 @ 14:29 EET
Подписката не е минала през ДАНС.
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-17 @ 15:05 EET
VIVA PATKA 2
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-17 @ 16:16 EET
В Добрич трябва да има висше учебно заведение!Нещо свързано със земеделие и животновъдство!
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-17 @ 17:42 EET
Заместник областен управител подкрепя иницитивата в полза на висшето образование в гр.Добрич.
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-18 @ 14:28 EET
Първо питайте народните ни представители!
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-18 @ 14:58 EET
Oще една ПATKA в образованието ни.
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-18 @ 17:07 EET

Много патоци станаха

Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-19 @ 16:53 EET
А, какво ще работят тия млади хора после като завършат????????????
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-19 @ 19:06 EET
Корумпираната директорка на техникум по земеделие-Тошево Кристиана е домакин -за кандидат студентски изпит за аграрен университет Пловдив.Познайте колко ще сложи в джоба.....Ограбихте града,кандидат-кметке.
Висше образование в Добрич? В дебрите на един омагьосан лабиринт!
Автор: Anonymous да 2011-02-19 @ 21:40 EET
Като завършат, ще се замерват с дипломи заедно със завършилите в Пловдив, Стара Загора и Русе? Или ще стават продавачи и бармани....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди