изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:59 EEST
Цените на винетките завихрят политически скандал    
Политика

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев се обяви срещу решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че сегашната винетка поставя потребителите в неравностойно положение. От КЗД заявиха, че цената на винетките е дискриминационна, тъй като хората, които ползват месечни или седмични стикери, плащат много повече, отколкото тези, които си купуват годишни винетки, предаде bTV.



Ако се раздели цената на годишната винетка от 67 лева на 12 месеца, сметката показва 5.58 лева на месец - четири пъти по-евтино, отколкото купилите месечна. Според комисията в Европейския съюз е приета практиката, според която цената на месечната винетка не бива да надвишава 10% от годишната, седмичната – 5%, а дневната – 2%. Ако се спази пропорцията, при годишна винетка от 67 лева, месечната, седмичната и ако се въведе дневна, те трябва да струват съответно 6.70, 3.35 лева и 1.34 лева.

В момента цената на седмична винетка е 10 лева, а на месечна - 25 лв.

Освен това, от КЗД смятат, че годишната винетка трябва да е валидна 12 месеца, независимо кога е купена, и да отпадне ограничението за валидност до 31 януари на следващата година. Друга препоръка е да се въведат дневни винетки за леките коли. Според комисията това също дискриминира потребителите.

Решението на комисията ще се обжалва, а цената на стикерите няма да се променя, коментира Плевнелиев, цитиран от "Дневник".  Той определи като "политиканстване" решението на комисията.
"Директивата "Евровинетка", на която се позовава комисията, не е влязла още в сила и към текстовете й има забележки от някои членки на ЕС. Дори евродирективата да влезе в сила тази година, няма как да се променят цените", допълни той.

Според него решението на КЗД е част от сценарий в предизборна година - "когато има казуси от национална важност, а винетките са важни за всички българи, да се мъти водата максимално".
На въпрос коя партия мъти водата, Плевнелиев отговори: "Ами, вижте председателя на комисията (Кемал Еюп от ДПС - б.р.). Това е една нереформирана структура, в която има представители на предишния парламент, на президентството. В която не са правени промени. Можете да си направите заключението, че тази комисия се управлява от тройната коалиция."

Междувременно заместник-председателят на транспортната комисия от Синята коалиция Иван Иванов съобщи пред Дарик радио, че ще внесе предложение за промяна в Закона за пътищата, с която да се въведе дневна винетка и за леките автомобили. Той коментира, че е съгласен с препоръките на КЗД.

"Аз съм получавал оплаквания от възрастни хора, пенсионери, които именно в рамките на един ден през пролетта с кола се придвижват до някакво свое лятно жилище, след което остават там да живеят и не ползват колата си до есента, когато се прибират с нея. Защо трябва тези хора да са принудени да купят винетка за една седмица? Нещо повече, в страните от ЕС има дневна винетка. Защото тук наистина съществува неравнопоставеност: издава се дневна винетка за товарните превози, защото България се пресича за ден", аргументира се той.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков, коментира, че може да бъде въведена дневна винетка, но цената трябва да бъде по-висока от предлаганите от КЗД 1,83 лева, защото целта на събирането на винетките е да се „акумулират средства, за да се ремонтира републиканската инфраструктура".
Вълков добави, че за промяна в срока на валидност на годишните винетки може да се мисли догодина.
 http://dnes.dir.bg/

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ОБЯВИ ЗА ДИСКРИМИНАЦИОННИ ЦЕНИТЕ НА ВИНЕТКИТЕ

 


Сходни връзки

Цените на винетките завихрят политически скандал | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Цените на винетките завихрят политически скандал
Автор: Anonymous да 2011-02-18 @ 15:25 EET
И като ги събират толкова години сигурно има подобрения за пътищата в България.Всяка година кърпежи и след дъжд дупка и в нея още една дупка.Да кажат поне в кой джоб ги събират.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди