изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:07 EEST
БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА    
НовиниНамалиха наполовина парите за паметник на ген. Иван Колев. Парите отиват за изкърпване на улици, общински фонд „Ин витро”, театри и спорт


Актуализирания общински план за развитие за 2011 година бе приет на проведеното вчера заседание на Общинския съвет. В него бяха прибавени нови приоритети - реконструкцията на инфраструктурата така че да се предотвратяват  последици за града от природни бедствия, както и изграждането на социални жилища и друга инфраструктура за  услуги в семейна среда и в общността  с с цел подобряване условията на живот на ромите и децата в риск.
Както се и очакваше след проведеното публично обсъждане на проекта за бюджет за 2001 г. и капиталовата програма сериозни дискусии предизвикаха планираните в програмата 300 000 лева за изграждане на паметник на ген. Иван Колев. Председателят на ПК по бюджет, финанси и данъчна политика Веселина Карамилева съобщи, че комисията предлага средствата за паметника да се намалят наполовина като програмата за капиталови разходи се редуцира със 150 000 лева.
Така програмата за капиталови разходи на община Добрич за 2011 година възлиза на 13 454 019 лева. Размерът на собствените бюджетни средства е 1 325 818 лева. Целевата субсидия от държавния бюджет е 180 900 лева. Други 200 000 лева се осигуряват от средства от приватизация. С тях предстои да се оформи входното пространство пред зала „Нели Божкова”, за проектиране на обекти за предоставяне на деца в риск. От поетия през миналата година дългосрочен дълг, през тази година в инфраструктурата на Добрич ще бъдат вложени 7 768 506 лева. От тях над 5 милиона лева ще се използват за изграждане на пешеходни връзки и подходи, за преасфалтиране на улици са заложени 1 378 565 лева, а за изграждане на спортни обекти -830 000 лева. За ново улично осветление ще се заделят 74 641 лева, а за нови автоспирки - 120 000 лева. За ремонти на училища и детски градини са предвидени 308 000 лева. За благоустройствени мероприятия по Програмата за реализация на благоустройствени обекти с участието на местното население са заделени 64 200 лева. За продължаване на строителството на жилищен блок „Добрич” е осигурено финансиране от 600 000 лева. Освен това предстои да се усвоят и 3 978 795 лева по проекта за реконструкция на пешеходната зона по бул. „25 септември”.
Пешеходни връзки, вътрешноквартални пространства, преасфалтиране на улици са сред останалите дейности.  Програмата за развитие на туризма осигурява 9000 лв. за рекламни брошури и  двуезични указателни табели  за паметници и мемориали. 10 000 отиват за пешеходен подход към Стария Добрич. Със 6 хиляди лева ще изработят постаменти за  културно –исторически експонати в центъра. Кметството ще закупи още две дървени къщички за сезонния си базар.Общото финансиране на туристически дейности запазва размера от 35 хиляди, заделени и предходната година.
Утвърдена бе програмата за развитие на туризма на територията на общината през 2011 г. Тя ще е на стойност 35 000 лева. Средствата ще се използват за закупуване на още два броя дървени къщички за провеждане на сезонни общински базари, за указателни табели на английски език напаметници и мемориали, за рекламни брошури и за изграждане на подход към АЕМО „Старият Добрич”. Предвижда се 6 000 лева да се заделят за проектиране и изработване на основи за поставяне на културно-исторически експонати в центъра на града. Експонати, които сега стоят в Историческия музей, ще бъдат разположени в зелените площи, обясни зам.-кметът Надежда Петкова.
Стана ясно, че през миналата година постъпленията от туристическа такса са били 39 157 лева, а от категоризация на туристически обекти – 13 835 лева. Н. Петкова добави, че предстои до 15 март общината да внесе проектно предложение по оперативните програми „Йовковият Добрич – съвременна културна дестинация”. Той предвижда ремонт на дом-паметник „Йордан Йовков”, на къща – музей Йордан Йовков, на Етнографска къща, на Регионалния исторически музей и част от АЕМО „Старият Добрич”. Проектът предвижда и използване на различни техники за представяне на туристическия продукт на Добрич.
С 33 гласа „за” и 4 „въздържал се” Общинският съвет в Добрич прие бюджета на общината за 2011 година. Макрорамката му е 49 653 000 лева, което е с около 4  милиона лева повече в сравнение с отчета за 2010 година, който е 45 712 000 лева, съобщи първият заместник-кмет Иван Колев. Той бе категоричен, че заложените в приходната част завишения са реалистични. Очакваното увеличение на приходите от данъци, без да се увеличава данъчната тежест, той аргументира със създадената организация за събиране на стари задължения. Очаква се и увеличение на приходите от наеми и такси, тъй като събираните досега приходи от централния пазар, вече няма да постъпват в ПФК „Добруджа”, а в общината. Общинските съветници приеха предложението на постоянната комисия по бюджет, финанси и данъчна политика за пренасочване на „отрязаните” от паметника на ген. Иван Колев 150 000 лева и намалените средства от издръжката на Общински младежки център, от разходите за улично осветление, от други дейности за околната среда. Тези 220 000 лева бяха пренасочени към ремонт и поддръжка на уличната мрежа /100 000 лева/, за спортните бази /50 000 лева/, за създаване на общински фонд за подпомагане на изследванията на лица с репродуктивни проблеми /20 000 лева/ и за финансиране на театрите /50 000 лева/.
Приета бе Наредба за управление на отпадъците и поддържане чистотата на територията
Във връзка с кандидатстване на общината за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, по програма „Техническа помощ” бе взето решение да се прекрати настоящият договор със Сдружение “Бизнес център Добрич” и да се подпише нов за 5 години з наем на бивш Магазин на два етажа по бул. “25-ти Септември” № 25 като за целите на Проект „Създаване и функциониране на Областен информационен център – Добрич” да бъдат предоставени двете офис помещения (103 и 104) на първи етаж с обща площ 60 кв.м. и общи и санитарни помещения. Приет бе годишният доклад за дейността на звено „Вътрешен одит”. Взето бе решение, с което община Добрич декларира, че приема и прилага в дейността си 12-те принципа на добро демократично управление от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.
Взето бе решение да се предоставят за безвъзмездно ползване и стопанисване две помещения в едноетажна масивна сграда  по бул.”Трети Март” № 38 А, с обща площ от 33,05. кв. м. на  дружество „Военноинвалид” -град Добрич за срок от  5  години. За безвъзмездно ползване и стопанисване бе дадено избено помещение в двуетажна масивна сграда по ул. Екзарх Йосиф, 3 - на Синдикален регионален съюз „ПОДКРЕПА" в град Добрич. Приет бе отчет за изпълнение на общинската програма за закрила на детето за 2010 г. и програма за 2011 г.
Общинският съвет на Добрич даде съгласие за откриването на колеж в град Добрич към Аграрен университет – град Пловдив за обучение в редовна и задочна форма по образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър”, професионално направление  „Растениевъдство”, специалност „Агробизнес” и професионално направление „Икономика” за срок на обучение 3 години. 
 


Сходни връзки

БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА
Автор: Anonymous да 2011-02-23 @ 10:44 EET
Дами и господа, онеправдани граждани на гр. Добрич,
Всички ние, СОБСТВЕНИЦИ НА ОТЧУЖДЕНИ ИМОТИ И НАСЛЕДНИЦИ НА ВЕЧЕ ПОЧИНАЛИ СОБСТВЕНИЦИ,които вече 30 години търпим безобразията на Общината и очакваме да бъдем обезщетени с полагащите ни се апартаменти в блок "Добрич" да се организираме и заведем колективен иск или индивидуални  искове за пропуснати ползи! Да осъдим Общината за изживяните години в невзрачни, маломерни, в покрайнините на града, панелни гарсониери вместо отнетите ни къщи " на пъпа" на Добрич! Явно е, че подписката ни за завършване на блока с ускорени темпове не е уважена от безотговорните общинари и сме обречени отново на очакване в необозримото бъдещо време. ДА ЗАВЕДЕМ НЕЗАБАВНО ДЕЛА И  В СТРАСБУРГ!!!

БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА
Автор: Anonymous да 2011-02-23 @ 10:49 EET

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА!

БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА
Автор: Anonymous да 2011-02-23 @ 11:37 EET
Няма" след дъжд качулка"! Престъпното поведение на Общината на съд! Търпението е изчерпано!
БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА
Автор: Anonymous да 2011-02-23 @ 11:41 EET

DRYN-DRYN


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.43 секунди