изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 09:51 EEST
Вторият самолет от Триполи кацна с една българка    
Новини

Правителственият самолет „Еърбъс” се приземи на летище София, след като излетя от Триполи малко преди 9 часа българско време с 83-ма души на борда, от които само един български гражданин. Със самолета пристигнаха една българка, 70 хърватски, сръбски и македонски граждани, 2-ма южнокорейци и 10 китайски граждани.



Със самолет на "България еър" тази нощ на летище София пристигна първата група от 110 български граждани, евакуирани от Либия.

„Досега ситуацията не беше толкова напрегната и се надявам да остане така. Чуваха се престрелки през нощта, но нищо не се виждаше”, разказа по bTV единствената завърнала се българка Ирина Кънева. Тя обясни желанието си да се прибере с очакването й, "че ще стане страшно”.

Кънева акцентира върху реакцията на нашето посолство в Либия „Имаше постоянно човек на телефона. Обясняваха добре. Опитваха да дадат прясна информация”. „Ако нещата се подобрят, ще се върна”, категорична е тя.

Пред журналисти заместник-министърът на външните работи Константин Димитров посочи, че на този етап няма българи, които да чакат на летището в Триполи, предаде БТА.

По-рано министърът на външните работи Николай Младенов призова българите, които се намират далеч от Триполи, да не предприемат дълги преходи през страната, преди ситуацията да се е успокоила. Той препоръча съгражданите ни да се свържат първо с посолството ни в Джамахирията.
По думите на Младенов обсъжда се възможността да бъде изпратен трети самолет, който да евакуира още български граждани. Според него вече е осъществена връзка с всички български общности, които се намират в Либия.
В източната част на страната пък властта е в ръцете на бунтовници. В град Бейда българите се намират в джамия вече втори ден. Там те са събрани с други чужденци, за да бъдат предпазени от мародери, съобщи Младенов.

Министърът каза още, че се преговаря с други държави, които евакуират гражданите си, за евентуално придвижване на българите - основно от Бенгази, с кораби.
Рано тази сутрин Турция евакуира 3000 свои граждани от Бенгази с два ферибота.
В българското посолство са изпратени и допълнителни представители, които да съдействат за безопасната евакуация.

ЕС се безпокои, че ако режимът на Кадафи рухне, около 1 милион отчаяни либийци ще избягат от страната. Очаква се около три четвърти от либийските бежанци да преминат през Средиземно море и да достигнат до южните брегове на ЕС, съобщи чешкият в. "Лидове новини", цитиран от "Фокус".

Италианският министър на външните работи Франко Фратини пък заяви за в. "Кориере дела Сера", че около 300 000 бежанци от Либия може да потърсят убежище в Италия заради насилието в африканската страна.
Вътрешните министри на Италия, Кипър, Франция, Гърция, Малта и Испания ще се срещнат днес в Рим, за да изработят единна стратегия по отношение на Северна Африка и да подготвят предложения за Европейската комисия. http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Вторият самолет от Триполи кацна с една българка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди