изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:46 EEST
Борисов уволни шефа на ”Техноекспортстрой”    
НовиниПремиерът Бойко Борисов уволни директора на „Техноекспортстрой” Емил Коцев заради неуредиците със самолета за евакуация на българи от Либия. Някои се опитваха да си направят евтин PR на гърба на Външно министерство, коментира Борисов.


"Парите за втория самолет са 100% от 100% държавна фирма, която аз и министър Росен Плевнелиев* сме разпоредили да извозим другите българи. Излиза, че Външно действа самостоятелно, а някаква фирма работи също така. Направих кадрови промени в тази фирма, просто уволних директора", каза премиерът на пресконференция в Министерски съвет, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че има готовност при необходимост отново да се изпрати транспорт до Либия.

Преди 2 дни се разбра, че самолет със 180 места, нает от „Техноекспортстрой”, ще прибере част от българите от Джамахирията. До късния следобед вчера не бе ясно какво се случва. От МВнР съобщиха сутринта, че има неуредици по самолета, който трябваше да излети в 09.00 ч.
От ведомството обясниха пред в."24 часа", че те само координирали усилията на институциите, но основният ангажимент бил на "Техноекспортстрой" и проблемът идвал от тях. 
Управляващият либийското посолство в София е бил извикан спешно в министерството, за да съдейства за получаване на разрешение за кацане на самолета. Новината, че има такова, дойде едва към 16 ч. вчера.

Половин час по-късно премиерът излезе от Консултативния съвет по национална сигурност при президента и обяви, че правителственият "Еърбъс" е излетял за Триполи. Той обаче уточни, че има само устно разрешение и се надява пилотите да успеят да кацнат.
Борисов добави, че още два самолета на гражданската авиация са в готовност да излетят за Джамахирията.

Хаосът и разнопосочните сигнали от МВнР и "Техноекспортстрой" изнервиха Борисов и на въпрос дали е излетял самолетът, той се сопна на журналистите: “Аз да не съм диспечер, бе? Поне ме питайте нещо сериозно!”

Според източници от Външно министерство ръководството на "Техноекспортстрой" е заблудило министър-председателя и част от правителството, че ще се погрижи за самолет, който да излети в 9 ч. сутринта и съответно за разрешението за кацане.
Директорът на фирмата Емил Коцев вчера не е бил открит за коментар от "24 часа", но от офиса му отговорили, че не са поемали никакъв антажимент за уреждане на формалностите за полета, а само са са водили разговори за чартиране с "България ер".
Затова, когато видели, че нещата със самолета не стават, от министерството решили да пратят правителствения “Еърбъс”.

В крайна сметка и двата самолета излетяха и се върнаха, като с тях пристигнаха общо 193 души, от които 111 българи.

*Формално шефът на „Техноекспортстрой” ЕАД може да бъде уволнен от изпълняващия правата на едноличен собственик на акциите в капитала на дружеството и това е министър Росен Плевнелиев. Но уволнението идва след разпореждане на премиера. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов уволни шефа на ”Техноекспортстрой” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди