изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:15 EEST
ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН    
Здраве 8-9 деца от шести клас от ОУ "Христо Смирненски" в Добрич получиха здравословни проблеми, след като ядоха бонбони с кофеин, алармираха НДТ разтревожени родители. В едно от междучасията на първа смяна в понеделник шестокласниците, предимно момчета, посетили магазин "My best" в търговски комплекс близо до пазара. Оттам си купили бонбони "Карамелки", които се продавали в пакетчета, скопчани с бонбони "Енерджи Х3". И малко по-късно започнали проблемите.

"Дойде колегата ми по математика с едно от децата и каза, че не е добре", разказа класният ръководител Стилиян Митев. Той обясни, че момчето треперело, било прежълтяло. Звъннали на бащата, че не се чувства добре, и детето било прибрано. Децата споделили на класния си, че са яли енергийни бонбони. Митев се обърнал към колегата си по физическо възпитание - класът имал такъв следващ час, и решили тези ученици, които са се черпили с бонбони, да не го провеждат, за да не се товарят допълнително. Междувременно позвънили на майката на още едно дете, което също не се чувствало добре. Вчера учениците, яли от енергийните бонбони, разказали на класния си ръководител, че предната вечер някои повръщали, други не спали цяла вечер... Стилиян Митев и негови колеги вчера посетили магазина "My best" и поискали да разговарят с управителя. Отговорили им, че отсъства. Купили едно пакетче бонбони "Енерджи Х3" и го занесли на директора на ОУ "Христо Ботев" Иванка Димитрова, която веднага подала сигнал в Регионалната здравна инспекция. Оттам заявиха за НДТ, че по случая се извършва проверка.

Репортер на НДТ разговаря с Иван Иванов - бащата на Руслан, детето, което е пострадало най-сериозно от кофеиновите бонбони. "Аз виня и сина си, защото вече е голям. Но виня най-много продавачката - защо продава такива бонбони на деца, след като са опасни за тях", възмути се родителят. Той разказа, че веднага след като взел сина си от училище, отишли при личния му лекар в Първо ДКЦ. Момчето било с много ускорен пулс - 140 удара в минута, кръвно налягане 128 на 80. Направили му и кардиограма. Руслан бил включен 3 часа и половина на системи. "Когато прибрах сина си, беше блед, с разширени зеници. Изял е 8 бонбона. Знам, че не може да се забранят в търговската мрежа, но търговците трябва да внимават на кого ги продават", допълни Иван Иванов.

Бонбоните "Енерджи Х3" са забранени за деца - това ясно е видно от картинка на момченце и момиченце, които са задраскани. На етикета пише, че съдържат кофеин, гуаран и таурин. Справка в интернет показва, че от гуарана се извлича дрога... Освен това, на опаковката изрично е написано, че всеки бонбон съдържа кофеин, равен на кофеина в половин чаша инстантно кафе...

Репортер на НДТ поиска да разговаря с управителя на "My best", но му бе отказано. Интересно би било да отговори на въпроса - защо двете пакетчета бонбони се продават за 98 стотинки, като в други магазини цената само на бонбоните "Енерджи Х3" е такава? Инспектори на Регионалната здравна инспекция в Добрич обясниха за НДТ, че, за съжаление, в Закона за здравето е забранена продажбата на цигари и алкохол на лица под 18 години, но не и на бонбони, съдържащи кофеин. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-23 @ 17:03 EET
Поредният закон с недомислия. Въобще имаме ли закон който да е написан както трябва? За какво вземат заплати тези министри и депутати, след като винаги има вратички за всичко.
ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-23 @ 23:50 EET

Не е виновен нито закона нито продавачката тя не е длъжна да налага мнение на клиентите кое е за тях и кое не виновни са учителите че са ги пуснали да се разхождат в учебно време  защото това училище е разграден двор и не се знае кой влиза и кой излиза а пък родителите нека даватн повече съвети на децата си какво да ядат и какво не

ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-24 @ 07:14 EET
SAMO BOKLUTSI PRODAVAT NAOKOLO
ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-24 @ 09:21 EET
Какви са тези коментари които пишете?Нямат главна буква, няма точка , но все сте компетентни по всичко!
ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-24 @ 10:15 EET

УЧИЛИЩЕТО НЕ Е "ХРИСТО БОТЕВ",А Е "ХРИСТО СМИРНЕНСКИ",С ДИРЕКТОР ИВАНКА ДИМОВА,А НЕ Е
ИВАНКА ДИМИТРОВА,ТОВА Е ИСТИНАТА!

ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-24 @ 13:55 EET
Да се търси съдебна отоворност най вече на продавачката. Как така ще продава "карамелки", забележете - заедно с бонбони, в които има едва ли не дрога и то на ниски цени и то на деца?
ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-24 @ 14:43 EET

БОООООООООООЖЕ! КАКВА ВИНА ИМА ПРОДАВАЧКАТА.ПРОДАВАЧКАТА-ПРОДАВА.ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ДА СЕ СЪДИ-ТЪПАКО.

ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-24 @ 14:48 EET
В България не знам до сега да са осъдили някой за произвоството на наркотици, но разпространители и продавачи ги съдят, нали ТЪПАКО!
ДЕЦА - НА СИСТЕМИ ЗАРАДИ БОНБОНИ С КОФЕИН
Автор: Anonymous да 2011-02-24 @ 16:04 EET

Какво значи да съдят продавачката тя продава това което и занесът и едва ли знае жената какво има в бонбоните.Защо не тръгнат от производитела или вноситела или тези над тях които издават разрешителни за производство или за внос.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди