изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:59 EEST
Кадафи лично поръчал атентата над Локърби    
По света Бившият правосъден министър на Либия Мустафа Абдел Джалил твърди, че лично Муамар Кадафи е заповядал да бъде извършен атентатът в самолета на "Пан Ам" над Локърби през 1988 г., при който загинаха 270 души. Това пише днес шведският вестник "Експресен", цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Министърът, който преди два дни подаде оставка в знак на протест срещу насилието срещу антиправителствените демонстранти, заявил пред кореспондент на изданието в Либия, че разполага с доказателства срещу Кадафи, но не ги оповестил.
Джалил казал, че либиският лидер издал заповедта на Абдел Басет ал Меграхи - единствения осъден за атентата.

"За да прикрие всичко това, Кадафи направи и невъзможното да прибере Меграхи от Шотландия", е цитиран да казва бившият либийски министър.
Меграхи бе освободен по хуманни причини от затвор до Глазгоу през август 2009 г. на основание, че страда от рак на простатата и се очаква да умре скоро. Той обаче още е жив, припомня АП.
Меграхи излежа едва 8 години от доживотната си присъда и бе върнат в Либия с личния самолет на Муамар Кадафи. Терористът беше посрещнат като герой в Либия, което предизвика международно възмущение.

Междувременно днес в либийският град Бенгази, в който революцията срещу Кадафи е най-силна, хиляди негови противници излязоха по улиците и обявиха края на епохата му. Те предадоха оръжието си на прокуратурата, след като изпратените да ги разпръснат военни преминаха на тяхна страна.

В същото време либийският заместник-министър на външните работи Халед Каим заплаши, че Ал Кайда била установила в източния град Дерна ислямски емират начело с бившия затворник от Гуантанамо Абделкарим ал Хасади. Министърът информирал за това посланици от страните на Европейския съюз, съобщи Франс прес. Той предупредил, че Ал Кайда предвиждала "талибански сценарий" за Либия.
"Те разполагат с радиостанция на къси вълни и започват да налагат бурката", казал също Каим, добавяйки, че ислямистите екзекутирали хора, които отказвали да им се подчинят.

От ЕС обаче обявиха, че спират търговията с оръжие за Джамахирията. Очаква се да бъдат приети и още санкции срещу режима на Муамар Кадафи.

Група студенти в престижния Лондонски икономически университет (London School of Economics - LSE) пък започнаха днес протест с настояване да бъдат отнети академичните степени на Сейф ал Ислам, един от синовете на Муамар Кадафи, който е автор на дисертация за демократизацията на международните институции. http://dnes.dir.bg

Бенгази празнува свободата

Източният либийски град Бенгази - люлка на въстание срещу Муамар Кадафи през 1996 г., днес е обхванат от незапомнени тържества, предаде Ройтерс.
Хиляди противници на Кадафи излязоха по улиците на втория по големина град в страната, разказва агенцията, цитирана от БТА. Те развяват знамена в червено, зелено и черно от епохата преди Кадафи, пускат фойерверки и раздават закуски и сокове на преминаващите автомобили, които надуват радостно клаксоните си.

Демонстрантите в Бенгази обявиха, че вече се чувстват в достатъчна безопасност и предадоха оръжията си на организаторите на протестите, които ги върнаха в сградите на Върховния съд, прокуратурата и някои лагери.
Ситуацията в града се стабилизира, след като военни, които бяха изпратени да се разправят с демонстрантите, в крайна сметка преминаха на тяхна страна.
Изтребител на военновъздушните сили се разби близо до Бенгази, след като двамата пилоти катапултирали, отказвайки да изпълнят заповед да бомбардират града, съобщи междувременно сайтът на либийския вестник "Курина".

Пред обгорена при размириците сграда мъж вдигна плакат с фотомонтаж - главата на Кадафи, залепена за тялото на прасе.
"Бен Али, Хосни, Муамар," е надраскал някой с едри букви върху рекламно пано, поставяйки Кадафи в "кюпа" на свалените президенти на Тунис и Египет.

Затвор с разбити врати и прозорци тлее в предградията на Бенгази. На една от стените му графити с червена боя гласи: "Не на разрушението, да - на свободата". Камиони, натоварени до горе със стоки, маркирани като дарения, си проправят път към центъра на града.
"Това е революцията на младежта", прокламира друг лозунг, изписан със спрей на стена в подстъпите на Бенгази.

Стотици са жертвите на сблъсъците с верните на Кадафи сили. Директорът на местна болница съобщи пред кореспондент на Ройтерс, че в Бенгази са убити около 320 души.
По-рано либийските власти потвърдиха смъртта на 300 души - 242 мирни жители и 58 военнослужещи в цяла Либия. Според неофициални данни обаче жертвите са над 1000.
 


Сходни връзки

Кадафи лично поръчал атентата над Локърби | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.51 секунди