изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:08 EEST
ДА СЕ НАСЪРЧИ СЪЗДАВАНЕТО НА АСОЦИАЦИИТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЖИЛИЩА    
НовиниДа се насърчи създаването на асоциации на собствениците на жилищни сгради с цел подобряване на енергийната ефективност препоръча при посещението си в Добрич Жерар Манян – Изпълнителен директор на „Energy Cities” – Европейска Асоциация на местните власти.

Той бе в града заедно с арх. Здравко Генчев -изпълнителен директор на „ЕкоЕнергия“ - българската Общинската мрежа за енергийна ефективност и „ЕнЕфект“ - Център за Енергийна ефективност.
Европейският фонд за регионално развитие е осигурил 8 милиарда евро за подобряване на енергийната ефективност в жилищния сектор, но само 3 на сто от тях са усвоени. При това нито евро в новите страни-членки на ЕС, посочи Жерар Манян. Според него, организациите, които имат отношение към енергийната политика, се нуждаят от партньори, но към момента не могат да си сътрудничат със собствениците на жилищни сгради, които обаче все още не се сдружават в асоциации на собствениците. Цените на енергията в България са на европейско равнище, а заплатите – не. Затова ползите от прилагането на енергоефективни мерки са сериозни, те са технически, икономически и социални, посочи гостът. И добави, че същността не е просто в пестене на енергия, а и в намаляне на консумацията на енергия и повишаване на комфорта на сградите, постигане на по-добро качество с по-малко ресурси.
Община Добрич бе посочена от гостите като община - пионер с успешни проекти за повишаване на енергийната ефективност на публични сгради и може да бъде пример за други градове в Европа. Вчера гостите са посетили сградите на  общината и на Детска ясла №2 „Радост“ и  Детска ясла №5 „Пролет“, две от които са ремонтирани по т.нар. ЕСКО-договор. Гостите посочмиха, че ЕСКО схемата е много интелигентна и ценното в нея е, че в началото общината не инвестира в проекта свои средства, а поетапно се разплаща с реализираните икономии. Като успешно реализиран проект бе посочен и блок № 32 в кв. «Балик», който бе ремонтиран със средства от ПРООН. Общите части на жилищата, покривите също се поемат от инвеститора. Собствениците на апартаменти в този блок са дали от 3400 до 5000 лв за изолацията.
Сградният фонд у нас, който е строен предимно през 70-години на миналия век, може да създаде колосален проблем, ако не се предприемат спешни мерки за обновяване на панелките. Ако това стане и се провери конструктивното им състояние, състоянието на сградите може да се удължи с 20 години, коментира арх. Генчев.
 


Сходни връзки

ДА СЕ НАСЪРЧИ СЪЗДАВАНЕТО НА АСОЦИАЦИИТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЖИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди