изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:44 EEST
ВИСОКОТО ТЯЛО - ТЕМА НА СРЕЩА ПРИ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ    
Ред и сигурностПредстои в най-скоро време да се проведе среща във връзка с пожарната безопасност на т. нар. Високо тяло, съобщи за НДТ областният управител Желязко Желязков.


"Имам при мен писмо с препоръки какво да се направи, до средата на март ще се съберем всички собственици, за да обсъдим ситуацията", обясни губернаторът.
Проблемът е, че Високото тяло няма второ стълбище и при пожар може да се стигне до блокирането на работещите в него около 200 души. Оказва се, че той съществува още при строителството на сградата. "Има заповед за спиране на изграждането й от тогавашната пожарна служба", сподели за НДТ шефът на "Пожарна безопасност и спасяване" в Добрич комисар Димчо Симеонов. Въпреки това Високото тяло е завършено през 1969 година. След довършването му председателят на приемателната комисия взел решение да бъде пуснато в експлоатация при положение, че има проект за изграждане на втори евакуационен изход. Това обаче не е направено през годините, сподели комисар Симеонов. Той обясни, че проблемът за изграждането на втори изход е фактът, че собствениците на сградата са четири - областна управа, проектантска организация, НСИ и банка. "С банката нямаме проблем, те са на по-нисък етаж и имат втори изход", посочва шефът на пожарната. По документи сградата е спряна от експлоатация, през определен период от време подновяваме заповедите за спиране, каза комисар Симеонов. Той обясни, че за изграждането на второ стълбище ще са необходими много средства. Подобен проблем допреди няколко години имаше с хотел "Добруджа" в Албена, обясни огнеборецът. Той обаче е решен с изграждането второ стълбище - метално, външно, с врата към всеки етаж.
При пожар във Високото тяло хората могат да напуснат сградата само по стълбището или да се евакуират на покрива, сподели комисар Симеонов. Автомеханичната стълба, с която разполага пожарната, обаче стига само до 7-я етаж... Шефът на "ПБСН" припомни инцидент във Високото тяло отпреди 10-ина години. Тогава в сутеренното помещение от късо съединение в един ел. проводник се получило задимяване, което се усетило из цялото стълбище. След като хората напуснали сградата, огнеборците минали по стаите им. Оказало се, че в тях има оставени включени отоплителни уреди, някои дори и с открити реотани... Сградата е алуминиево облечена, в помещенията има облицовъчни материали. При пожар от нея ще остане само скелетът предупреждава комисар Симеонов.
"Високото тяло реално от години има проблем с въвеждането му като сграда в експлоатация и още преди години Акт 16 за сградата е подписан с особено мнение от страна на пожарната. Вярно е, че има изисквания, които още при строителството не са спазени", каза Желязко Желязков. Той поясни, че ако е възможна сумата за въвеждането на сградата в експлоатация, ще внесе писмено искане до МС за отпускане на средства за нужния ремонт. "Най-лесното решение е да се спре от експлоатация и оттам да бъдат извадени всички държавни институции, но изниква друга трудност - няма къде да бъдат настанени. А там се помещават образователния инспекторат, РЦЗ, Териториалното статистическо бюро и други" - добави Желязков. НДТ


 


Сходни връзки

ВИСОКОТО ТЯЛО - ТЕМА НА СРЕЩА ПРИ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди