изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:54 EEST
С пари за онкоболни са плащани заплати и ремонти    
ЗдравеПочти 50 милиона лева, предвидени за скъпоструващи лекарства за злокачествени заболявания, не са стигнали до пациентите, а са били спестени. Това показва проверка на Сметната палата за периода 2006 - 2009 година, съобщи БНР. В рамките на одита са проверени 22 лечебни заведения. Броят на лекуваните пациенти за периода е 478 518 души, като най-голям е броят на лекуваните през 2007, а най-малък през 2006 година.

Председателят на институцията Валери Димитров съобщи, че при одита е установено, че спестените 50 милиона лева са насочени за плащане на заплати, обезщетения и ремонти, при положение, че през всичките тези години е имало системен недостиг на лекарства. Според него за тези 4 години в министерството на здравеопазването са допуснати "сериозни управленски провали".

"Установени са провали в мениджмънта при доставката на тези лекарства. Това е период на трима министри - проф. Гайдарски, д-р Желев и д-р Нанев", каза още Димитров. По думите му е имало и много случаи на забавено или временно прекъснато животоподдържащо и животоспасяващо лечение за пациентите, предаде bTV.

Според Сметната палата е необходима промяна в механизма за изписване и снабдяване с тези лекарства. Затова и оттам дават 12 препоръки към министъра на здравеопазването за подобряване на дейността, съобщи "Фокус". Сред тях са актуализиране на вътрешните правила и регламентиране на реда за включването на пациенти в лечение при образувана "листа на чакащи" като този регламент да е валиден за всички лечебни заведения.

Олга Димитрова, главен одитор и ръководител на одитния екип, акцентира, че все още липсва информационна система, която да осигури контрол и прозрачност на дейността, съобщи БТА. Още при извършен одит през 2005 г. Сметната палата препоръчва изграждане на такава система, договор за нейното изграждане се сключва едва в края на 2008 г. и според него информационната система трябва да е готова за 100 работни дни. Такава система обаче все още няма, макар че за нея авансово са платени 2 146 000 лв.

„Вината трябва да се подели между двете институции - министерствата на финансите и здравеопазването. Но ако някой си е позволил през годините средствата за скъпоструващо лечение да се пренасочат за заплати и за капиталови разходи, той трябва да понесе отговорност”, заяви Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум. По думите й трябва да се потърси отговорност от хората от финансовия отдел на МЗ, които са допуснали преразпределяне на средствата за лечение.

По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха в отговор на констатациите на Сметната палата, че мерки за промяна на процедурата за осигуряване на медикаменти за лечение на онкологични заболявания са предприети още в края на миналата година.
От началото на тази година МЗ прехвърли медикаментите за хормоналната терапия на хората с онкологични заболявания към НЗОК. До края на годината ще бъдат прехвърлени и останалите медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Междувременно тези лекарства ще се осигуряват от самите болници, в които се лекуват пациентите с онкологични диагнози.

През септември м.г.  неправителствени организации алармираха, че стотици онкоболни пациенти и серопозитивни са останали без лечение заради липса на медикаменти. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

С пари за онкоболни са плащани заплати и ремонти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди