изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:41 EEST
ДЯДО МАРИН ОТ РОСЕНОВО ЧУКНА 100 ГОДИНИ    
Общество От овцете повече не обичам на този свят, сподели столетникът. Той не пропуска серия на американската сага "Дързост и красота"


100 години навърши вчера Марин Марчев Станчев от добричкото село Росеново. Юбилеят бе отбелязан с мило тържество в една от залите на кметството. Читалищният секретар Величка Иванова връчи на столетника поздравителен адрес от президента Георги Първанов. В него държавния глава му пожелава здраве и бодър дух. Гости на празника бяха зам.-кметът на община Добричка Тошко Петков и Соня Георгиева - директор на дирекция "Административно правно информационно обслужване и технологии". От името на кмета на общината Петко Петков те пожелаха на столетника да е жив и здрав и спокойни старини и го зарадваха с пуловер, риза, цветя и торта. Дядо Марин получи подарък и от името на съселяните си - калпак, червено добруджанско вино и букет цветя.
Марин Марчев е роден на 10 март 1911 година в румънското село Хаджелар. Столетникът има трима сина, четирима внуци и петима правнуци. В момента за него се грижи най-малкият му син Иван. Възрастният мъж е изгубил съпругата си през лятото на м. г. - Мария починала на 92 години. Баща ми казва, че дълголетието му се дължи на овцете, сподели синът му Иван. И разказа, че дядо му Марчо имал 250 овце. Едва 11-годишен Марин започнал да ги пасе и винаги с това се е занимавал. Самият столетник споделя: "От овцете повече не обичам на този свят". А пред роднините си казвал: "Дори и като умра 40 дни след това ще ги сънувам". С изключение на две малки операции столетникът никога не е боледувал. До преди десет години пушел цигари, и то много. В един момент обаче казал: "Вече ми пречат" и ги отказал от раз. Така първо спрял ракията, а наскоро - и виното.
Сред любимите занимания на дядо Марин е да гледа телевизия. В стаята си има цветен телевизор "Велико Търново". Роднините му многократно искали да му купят по-модерен, но той отказвал. Татко обича да гледа новини, предаването на Ути Бъчваров, но най му е любим сериалът "Дързост и красота", разказа синът му Иван. Оказва се, че столетникът има на кого да прилича - близките му споделят, че баща му Марчо е живял 104 години. НДТ


 


Сходни връзки

ДЯДО МАРИН ОТ РОСЕНОВО ЧУКНА 100 ГОДИНИ | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДЯДО МАРИН ОТ РОСЕНОВО ЧУКНА 100 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2011-03-10 @ 16:01 EET
Браво на дядо Марин, истински българин от старото и трудолюбиво поколение !  Ние, наследниците, няма да доживеем годините му, разкъсвани всеки божи ден от завист, злоба и корист.  Да е още дълго жив и здрав !
ДЯДО МАРИН ОТ РОСЕНОВО ЧУКНА 100 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2011-03-10 @ 21:03 EET

А аз си мисля,че ако дядо Марин не навършваше 100 години едва ли някой щеще да се сети за него ,камо ли г-н Първанов.От мен да е жив и здрав .

ДЯДО МАРИН ОТ РОСЕНОВО ЧУКНА 100 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2011-03-11 @ 00:32 EET
Жив и здрав да е ! И висок дух ..
ДЯДО МАРИН ОТ РОСЕНОВО ЧУКНА 100 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2011-03-11 @ 09:55 EET
Кмета на общината проспа възможността да поиска прошка от най възрастния жител на общината,заради " лунния пейзаж" и безводие в селата след неговото безхаберно кметуване.Срам г-н кмете за подхвърлените дребни трохи на подаяние към дядо Марин.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди