изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:43 EEST
В японска АЕЦ е имало експлозия (обновена + видео)    
По света В японската АЕЦ "Фукушима 1" е станала експлозия, съобщиха световните агенции. Над централата, която беше засегната от вчерашното силно земетресение от 8.9 по Рихтер, се забелязва бял дим. Няколко души са ранени, а радиацията е 20 пъти по-висока от нормалната, предаде японската телевизия "ЕнЕйчКей. Срутени са външната стена и таванът на един от блоковете, предават японски медии. Взривът е бил в 16 часа местно време (9 часа българско).

Реакторът не е засегнат, съобщи генералният секретар на правитеството Юкио Едано. От фирмата оператор на централата "Токио електрик пауър" обявиха, че се е взривил водороден газ, който се използва за охлаждане, а инцидентът е станал след нов трус, който е разрушил стената на единия от блоковете.

Агенция "Киодо" предаде за наличие на цезий около първи реактор на АЕЦ "Фукушима 1". Според експерти, цитирани от агенцията, появата на цезий е свидетелство за разпад на урана. Според тях най-вероятно са се стопили метални покрития, които защитават реактора, и температурата може да се покачи до 1200 градуса.

Юкио Едано каза още, че за охлаждането на реактора ще бъде използвана морска вода. "Ядреният реактор е защитен с метален контейнер. Решихме да напълним контейнера с морска вода, за да охладим реактора", каза Едано, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че "към момента не е регистрирана промяна в нивото на радиация около реактора". По думите му, напълването на контейнера с морска вода ще отнеме десет часа, а пълното охлаждане на реактора ще стане за десет дни. http://www.dnevnik.bg



ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/
 


Сходни връзки

В японска АЕЦ е имало експлозия (обновена + видео) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди