изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:44 EEST
Китайските коли тръгнаха и у нас    
Икономика Започна настъплението на китайските автомобили в България! За първите два месеца на годината компанията “Литекс моторс” е продала 60 високопроходими возила “Грейт уол”, показват данните на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Китайските джипове засега са вносни, но край Ловеч “Литекс” напредва със строежа на модерен завод, в който ще се сглобява цялата гама на “Грейт уол”. Очаква се тази година от предприятието да излязат и първите родни возила.

Пазарът на нови коли у нас показва известно възстановяване, след като през 2010 г. отчете спад от 25%, а през 2009 г. се срина с 54%. Продадените през януари и февруари нови автомобили са 2822, което е увеличение с 14% спрямо същия период на миналата година. Но бройката на изтъргуваните през февруари возила е намаляла със 100 коли спрямо януари.

Лидер по продажби е “Фолксваген” с 369 пласирани коли и пазарен дял от 13,08%, следван от “Тойота”, “Форд”, “Дачия”, “Пежо”, “Шкода” и други.

За периода не е продаден нито по един представител на марките “Кадилак”, “Крайслер”, “Додж”, “Исудзу”, “Ягуар”, “Джип”, “Ланча” и СААБ.

Реализираните 369 сделки се дължат както на обновяване на автопарка на корпоративни клиенти, така и на продажби на индивидуални клиенти, коментират от “Порше БГ”, които са представител на “Фолксваген” за България.

“Фолксваген” се радва на нарастваща популярност и в целия свят, като за първите два месеца продажбите на автогиганта са се увеличили с 18% до над 1,2 млн. возила. Преди ден главният изпълнителен директор на германския автопроизводител Мартин Винтеркорн обяви, че се въвеждат допълнителни смени в заводите, за да се задоволи увеличеното търсене.

През януари и февруари в България са изтъргувани и 46 нови мотоциклета при 6 през същия период на м.г. При тях най-купувана е марката “Пежо” - 28 броя.

За двата месеца са реализирани продажби и на 147 нови автобуси и камиони, като с най-голям дял е “Мерцедес” - 56,4 на сто. През януари и февруари година по-рано са продадени 107 автобуса и камиона.

През 2010 г. пазарът на леки коли в ЕС се сви с 5,5% до 13 360 599 нови регистрации, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Тенденцията се запази и през януари т. г., като беше отчетен спад от 1,4% до 1 041 650 бройки. Най-зле е положението в Гърция, където през първия месец на 2011 г. продажбите са намалели с над 63%. http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Китайските коли тръгнаха и у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди