изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:34 EEST
ПРЕДЛАГАТ ЗАБРАНА ЗА ОПЕСАЧАВАНЕ НА ПЪТИЩА ПРЕЗ ЗИМАТА    
НовиниС цел да се подпомогне процесът на изготвяне на общинските програми за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух, в края на февруари по инициатива на Министерство на околната среда и водите се проведоха работни срещи с представители на 26 общини, които трябва да актуализират или разработят такива програми.

Целта е България да постигне удължаване от Европейската комисия на крайния срок за постигане на нивата за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух. Според информацията, представената от общините, актуализацията на програмите е в най-напреднал етап в Плевен, Бургас и Благоевград. До края на март се очаква да приключи изготвянето на програмите в голяма част от останалите общини, сред които и Добрич. При прегледа на предварителните данни от общинските програми са откроени два фактора с голям принос към замърсяването на атмосферния въздух, чието преодоляване е свързано с предприемане на мерки на национално ниво:
емисиите от бита през отоплителния сезон – предстои съвместно с икономическото и социалното министерство да бъдат обсъдени мерки за промяна на модела на потребление на горива за отопление от населението. Сред възможните мерки са създаване на механизми и стимули за: преминаване на отопление на природен газ; замяна на масово използваните нискокачествени въглища с високо съдържание на пепел и сяра с висококалорични; насърчаване на производството и потреблението на екобрикети и др. Друго предложение е за зимното опесъчаване на улиците и пътищата да се въведе забрана за използването на пясък и други твърди минерални субстанции в населените места при зимното поддръжане на пътищата и уличната мрежа и замяната им с химически реагенти, които не замърсяват околната среда.
 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ ЗАБРАНА ЗА ОПЕСАЧАВАНЕ НА ПЪТИЩА ПРЕЗ ЗИМАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди