изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:30 EEST
РИБАТА ПРЕДПАЗВА ЖЕНИТЕ ОТ ОСЛЕПЯВАНЕ    
Здраве

Приемът на големи количества омега-3 мастни киселини намалява риска за жените от развитието на свързана с възрастта дегенерация на макулата - водещата причина за загуба на зрението сред възрастното население, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване, обхванало 38 022 участнички над 45 години.



Заключението на специалисти от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън подкрепя предишно проучване, според което консумацията на риба забавя развитието на очното заболяване.

Рибите, богати на омега-3 мастни киселини, сред които докозахексаенова киселина (DHA) и ейкосапентапеларгонова киселина (EPA), са сьомгата, сардината, херингата, пъстървата и тонът. Авторите на настоящето проучване са установили, че приемът на големи количества DHA намалява риска от дегенерация на макулата с 38 процента, а на EPA - с 34 процента.

Около 1,7 милиона американци страдат от сериозно увреждане на зрението в резултат на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. На този етап лекарите могат да забавят заболяването, но не и да поправят щетите, нанесени на ретината. Поради тази причина те търсят начини за предпазване от дегенерация на макулата.

"Няма други известни начини, освен да се спрат цигарите или никога да не се пуши", обясняват авторите на изследването. БТА

ЯСТИЯ И САЛАТИ С РИБА

 


Сходни връзки

РИБАТА ПРЕДПАЗВА ЖЕНИТЕ ОТ ОСЛЕПЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди