изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:30 EEST
Кадафи обещава ад за всеки, който го нападне    
По света

НАТО е готов да действа като участник в широка международна кампания, но всяка операция трябва да бъде одобрена от 28-те страни членки. По-късно днес генералният секретар на Арабската лига Амр Муса заяви днес, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия има за цел да защити цивилното население и не подкрепя каквото и да е нахлуване.



Либийският диктатор Муамар Кадафи предупреди днес да не се предприема никаква офанзива срещу Либия, като заплаши "да превърне в ад живота" на онези, които нападнат страната, съобщи Франс прес.

Кадафи отправи това предупреждение часове след като Съветът за сигурност на ООН дада зелена светлина за въздушни удари срещу въоръжените сили на режима.

В същото време посланиците на страните членки на НАТО обсъждат днес ролята на алианса в операциите в Либия след резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която разрешава военни действия, съобщи алиансът, цитиран от информационните агенции.

Северноатлантическият съвет, в който заседават посланиците на 28-те съюзнически държави, се събира, за да разисква произтичащите от резолюцията последици и напредъка в планирането на операции за реагиране на всякакви евентуални обстоятелства.

Алиансът може да предприеме каквато и да е операция само ако са налице три условия: очевидна необходимост за действия от страна на НАТО, категорична регионална подкрепа и ясна правна основа, както решиха министрите на отбраната от НАТО миналата седмица в Брюксел, изтъкна говорителка на алианса.

Ако тези три условия са изпълнени, алиансът е готов да действа като участник в широка международна кампания, посочи говорителката, припомняйки, че решенията и действията на организацията се базират на принципа на консенсуса.Всяка операция на НАТО трябва да бъде одобрена от 28-те страни членки.

Вероятно до часове ще има операции на Великобритания, Франция и САЩ срещу режима в Либия, съобщи Ройтерс.

Междувременно режимът на Кадафи е затворил въздушното пространство на Либия за всякакви полети, съобщи европейската организация за контрол на трафика - "Юроконтрол", цитирана от Ройтерс.

Тази стъпка може да ускори изпълнението на решението на за въвеждане на забранена за полети зона над Либия, допълва агенцията.

Армията ще обкръжи Бенгази, но няма да влиза в града, заяви в същото време пред телевизия "Ал Джазира" синът на Кадафи Сейф ал Ислам. Преди това той се закани в града да бъдат изпратени антитерористични сили, за да обезоръжат бунтовниците.

Силите на Кадафи се опитват да си пробият път към центъра на третия по големина либийски град Мисрата с около 25 танка, съобщи египетски опозиционен източник пред телевизия "Ал Джазира".

Танковете на Кадафи обстрелвали града от рано сутринта и вече имало голям брой жертви. Имало опасения, че силите на Кадафи ще използват цивилните граждани като човешки щит срещу евентуални въздушни удари на чуждестранни сили.

В интервю за американската телевизия Ей Би Си снощи синът на Кадафи Сейф ал Ислам отрече, че силите, верни на режима, са убивали цивилни, превземайки градовете, контролирани от бунтовниците.

"Ал Джазира" цитира думите на Сейф ал Ислам от същото интервю, че армията само ще обкръжи крепостта на бунтовниците Бенгази, но няма да влиза в града, а ще помага на цивилното население. В града щели бъдат изпратени "антитерористични сили", които да разоръжат бунтовниците.

По-късно днес генералният секретар на Арабската лига Амр Муса заяви днес, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия има за цел да защити цивилното население и не подкрепя каквото и да е нахлуване.

"Целта е преди всичко да се защитят цивилните, а не да се извършва нахлуване или окупация. Резолюцията е ясна по този въпрос", каза Муса.

"Ние не искаме никоя страна да стига прекалено далеч, включително Либия да атакува цивилното население. Главната ни задача е да защитим либийското цивилно население. Това е нашата задача, това е нашата цел", заяви той.

Според Муса участието на която и да е арабска държава в налагането на забранена за полети зона или в изпълнението на всяко друго действие ще бъде обсъдено на двустранно ниво, тъй като резолюцията, приета от Арабската лига в подкрепа на забранена за полети зона, не е конкретизирала какви други стъпки могат да предприемат страните.

Някои противници на либийския лидер Муамар Кадафи, които приветстваха резолюцията на Съвета за сигурност, казаха все пак, че тя не би трябвало да бъде използвана за изпращане на сухопътни сили.

Те предупредиха, че решението на ООН може да предизвика покачване на напрежението, тъй като войските на Кадафи обвиняват тези, които подкрепят резолюцията, че са чужди "лакеи".

"Забранената за полети зона е велико решение. Тя има за цел да защити жените и децата", коментира счетоводителят Анис ал Маджбури, отиващ при семейството си в Бенгази.

"Но нито един либиец няма да приеме чужди войници, които идват да ни защитават. Решението на ООН все пак ще доведе до увеличаване на напрежението в страната. Поддръжниците на Кадафи ще кажат "вие сте предатели, сътрудничещи на чужденците", предупреди той.

   Междувременно Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън приветстваха резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за Либия.

"Изцяло одобряваме искането на ООН за пълно прекратяване на насилието, атаките и издевателствата над цивилни, както и за намиране на решение на кризата, се посочва в документа, разпространен тази сутрин.

Европейският съвет вече призова за незабавното оттегляне на полковник Муамар Кадафи от властта, както и за бързия преход на Либия към демокрация в условията на ред и чрез диалог на широка основа", зе казва в съвместната деклмарация.

Ромпой и Аштън изразяват дълбока загриженост за ситуацията с населението в Либия. Те отново поставят въпроса за гарантиране на сигурността на хората с всички необходими средства. Според тях резолюция 1973 осигурява ясна правна основа за международната общност да защити цивилните.

"Подчертаваме важната роля на Арабската лига и нашите арабски партньори, тяхното съдействие е съществено и тяхната роля е ясно призната чрез приетата резолюция, се посочва в общото изявление на Ромпой и Аштън.

Двамата отбелязват, че прилагането на резолюцията следва да се осъществи в тясна координация между ООН, Арабската лига, Африканския съюз и други международни партньори. http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Кадафи обещава ад за всеки, който го нападне | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди