изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:30 EEST
3-ма евродепутати се хванаха в капан за ?100 000    
Европейски съюзТрима евродепутати и бивши министри от Румъния, Словения и Австрия са предложили да продадат услугите си на журналисти от британския вестник "Сънди Таймс" за сумата от 100 000 евро.
Репортери на изданието, представили се за мними лобисти, са предложили на няколко депутати да им плащат огромната сума на година в замяна на поправки, за чието приемане те могат да лобират в Европарламента. Тримата депутати са приели офертата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 


Адриан Северин, бивш вицепремиер на Румъния, изпратил писмо до мнимите лобисти с текста: "Само да ви уведомя, че поправката, която искахте, беше внесена навреме".
Малко след това той изпратил фактура за 12 000 евро за извършените от него "консултантски" услуги.

Зоран Талер, бивш външен министър на Словения, също внесъл поправка и поискал след това парите да бъдат внесени в сметката на дружество, базирано в Лондон.

Трети евродепутат, бившият министър на вътрешните работи на Австрия Ернст Щрасер, заявил пред журналистите: "Аз съм лобист", преди да представи проект за поправка пред двама негови колеги в законодателна комисия. В полза на лобистите бе постигнат компромис, уверил Щрасер. Депутатът поискал първото плащане за 25 000 евро да бъде внесено на сметката на негово дружество в Австрия.

След като "Сънди таймс" разкри истинската самоличност на мнимите лобисти, Северин увери, че не е направил нищо незаконно. Щрасер и Талер пък коментираха, че от самото начало са знаели, че става въпрос за репортери и просто искали да разберат докъде ще стигнат нещата.

По-късно Европейският парламент обяви, че започва анкета във връзка с обвиненията в корупция срещу трима евродепутати

Медиафакс съобщава, че Ернст Щрасер вече е подал оставка от всички длъжности по искане на Австрийската народна партия, към която принадлежи. "Обвиненията, представени от "Сънди таймс", са тежки и Европейският парламент се отнася към тях сериозно", заяви пред АФП говорител на ЕП. "Подробностите, с които разполага вестникът, следва да бъдат изпратени на Европейския парламент, за да бъдат внимателно проучени", каза говорителят.

Румънският и словенският евродепутати са от групата на социал-демократите в Европейския парламент. Румънецът Адриан Северин заяви, че е поискал от председателя на ЕП да се обмисли предприемането на наказателни мерки срещу журналистите от "Сънди таймс", съобщава Медиафакс. "Беше ми предложен договор за консултански услуги, като член на съвет от международни експерти на тази фирма, която се оказа фалшива", заяви Северин. Той отрече да е внасял в Европейския парламент поправка, както твърди "Сънди таймс". Румънецът заяви, че вече се е свързал с адвокати за подаване на иск за клевета пред британското правосъдие.http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

3-ма евродепутати се хванаха в капан за ?100 000 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди