изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:32 EEST
Португалия е „новият пожар” в еврозоната    
Европейски съюзЛисабон. Португалия е „новият пожар” в еврозоната, коментират анализатори. Вчера португалският премиер Жозе Сократеш подаде оставка, след като парламентът не одобри предложения пакет с реформи и нови мерки за съкращаване на бюджетните разходи. Сократеш предупреди, че очертаващата се политическа криза ще има „много сериозни последствия” за страната.


„Тази политическа криза ще има много сериозни последствия за доверието, от което Португалия има нужда пред институциите и финансовите пазари”, заяви Сократеш, чиято оставка идва малко преди европейската среща на високо ниво, на която трябва да се реши въпросът за европейския отговор на дълговата криза.
„Всички опозиционни партии отхвърлиха мерките, предложени от правителството, за да се избегне взимането на външна финансова помощ. Опозицията отне на правителството всичките условия, които са му нужни, за да управлява. Затова подадох оставката си пред президента”, аргументира решението си Сократеш.
Оставката на португалския премиера, чиято партия не спечели мнозинство в парламента по време на изборите през септември 2009 година, най-вероятно ще доведе до разпускането на правителството.
Пред президента на страната стоят две възможности – да назначи ново правителство в рамките на настоящия парламент или да разпусне Националната асамблея.
В първия случай Социалистическата партия трябва да посочи нов премиер, което само ще удължи политическата нестабилност в страната, или да се опита да сформира коалиционно правителство.
Най-вероятният изход обаче е разпускането на парламента и свикването на предсрочни избори. Според законодателството на Португалия изборите може да се проведат в минимален срок от 55 дни, което означава до края на май или началото на юни.
В момента в Португалия има политически вакуум, в който може никой да не разполага с достатъчно власт, за да договори спасителен план. Малко хора се съмняват, че Португалия е близо до момента, когато няма да има алтернатива, освен да потърси помощ от Европейския механизъм за финансова стабилност - спасителният фонд за страните от еврозоната. Но икономисти коментират, че кризата увеличава шансовете Португалия скоро да има нужда от европейски средства, като според „Комерцбанк”, това може да се случи до дни.
Евентуалното спасяване на Португалия би струвало около 70 милиарда евро, смятат анализатори от „Отворена Европа”. Според изследователския център е почти неизбежно Португалия да поиска спасителна помощ след оставката на премиера Жозе Сократеш.
Така, това ще бъде третата страна от еврозоната, поискала помощ от ЕС и от Международния валутен фонд (МВФ), след Гърция и Ирландия.
Антонио де Алмейда Сантуш от Социалистическата партия смята, че президентът Ан*** Каваку Силва няма много алтернативи освен да свика предсрочни избори.
Съкращенията на бюджетните разходи, отхвърлени от парламента в Лисабон са „неминуеми”, заяви председателят на Европейската комисия и бивш португалски премиер Жозе Мануел Барозу.
„Това е важно за доверието в португалската икономика, и консенсусът за нуждата от фискално консолидиране и структурни реформи, който вярвам, че съществува в португалското общество, трябва да бъде препотвърден, заяви Барозу.
Разтърсени от оставката на португалския премиер Жозе Сократеш, лидерите на ЕС са изправени пред неизбежната перспектива за трети спасителен финансов пакет за страна от еврозоната от май 2010 г. насам, ако Португалия не успее да приеме необходимите мерки за съкращаване на разходите.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Португалия е „новият пожар” в еврозоната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди