изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:48 EEST
ЗАПОЧВАТ МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ ВЪВ ФЕРМИТЕ    
НовиниСъмнявам се, че ще запазим и десетте хиляди животни в региона, смята изпълнителният директор на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България

Във фермите за производство на краве мляко, които са втора и трета група и не покриват европейските изисквания за сгради, техника и хигиена, започват масирани проверки. Инспекторите от областните дирекции по безопасност на храните ще правят консултации на място и ще връчват предписания на фермерите, съобщиха от земеделското министерство. Целта е да се разяснят необходимите мерки, които трябва да се предприемат от страна на фермерите за преминаването на фермите в първа група (в която е производството на мляко с най-високо качество). Официалните ветеринарни лекари ще съставят протоколи и ще връчват предписания със срокове за отстраняване на констатираните несъответствия. В началото на февруари стана ясно, че до края на годината 86 хил. ферми трябва да покрият хигиенните изисквания на Европейския съюз. В противен случай те ще бъдат затворени и няма да могат да продават мляко. Към момента на европейските изисквания отговарят едва 3000 ферми.
Днес земеделският министър Мирослав Найденов призна в ефира на Нова телевизия, че има неравнопоставеност при субсидиите, които получават зърнопроизводителите и животновъдите, тъй като в договора ни за присъединяване към ЕС е заложен принципът да се плаща на площ. Така зърнопроизводителите получават повече средства – в момента им се полагат 28 лева на декар субсидии за площ, от които 18 лева на декар европейски средства и 10 лева на декар от бюджета.
2011 година е последната година, в която трябва всички ферми да влязат в категоризация. Около 200 са фермите в Добричкия регион, които са категоризирани и отговарят на евростандартите, каза изпълнителният директор на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България и зам.-председател на Регионалната развъдна асоциация на млекопроизводителите „Добруджа 2003” Ангел Йонов. Според него, тенденцията е много негативна, много опасна. Съмнявам се, че ще запазим тези десет хиляди животни, които сега има в региона. С изключение на Недко Митев, който внася животни, нямаме тенденция в региона за създаване на нови ферми. Защото, когато малки ферми отпадат непрекъснато, а не се създава нищо по отношение на нови ферми, значи тенденцията е към ликвидация.
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВАТ МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ ВЪВ ФЕРМИТЕ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗАПОЧВАТ МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ ВЪВ ФЕРМИТЕ
Автор: Anonymous да 2011-03-25 @ 16:26 EET

Господа Стопани! Подгответе се за проверка! Ще търсят яйца... :-))))))))))))

ЗАПОЧВАТ МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ ВЪВ ФЕРМИТЕ
Автор: Anonymous да 2011-03-27 @ 21:57 EEST
Давам две повече нямам.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.43 секунди