изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:35 EEST
Протести в Странджа заради шапа    
ЗемеделиеЕкипи от ветеринари вече започнаха унищожаването на кравите от новоткритите огнища на шап в района на гр. Средец. Животновъди от засегнатите села днес се събраха на протест и блокираха за около час пътя за Турция. Около 300 животновъди от странджанските села Факия, Долно Ябълково, Граничар и Момина църква упрекнаха ветеринарите за некоординирани действия и заявиха готовност да спрат с телата си екипите, които трябва да ликвидират близо 7 хиляди животни.



Петър Пумпалов - фермер - с.Факия: „Десет дни вече няма решение какво да се прави. Едва днеска, вчера. Защото заразиха цяла Странджа, а може би и цяла България.”

Желязко Желязков - фермер - с. Голямо Буково:
„Трябваше да се възстанови заграждението по границата, да спрат навлизането на вируса основно с дивеча, както твърдят ветеринарните лекари.”

Димитър Терзиев - фермер - с. Момина Църква:
„Вече стана 10 дена тези животни не са погледнати. Обеззаразяване нямаше, нямаше никакво пресичане на тая зараза. Цяла България ще бъде заразена.”

Според ветеринарните специалисти новата зараза идва пак от юг, а стриктните мерки са част от евродирективите за борба с шапа.

Д-р Димитър Германов - началник РВМС-Бургас:
„Проблемът е в това, че в момента България се явява като буферна зона откъм Турция. Оттам идва вирусът. Начинът да го спрем е само един – блокиране на животните и невъзможност за контакт.”

Животновъдите искат еврокомисарят Кристалина Георгиева, която отговаря за действия при кризи и бедствия да поеме случая. Местните определят ситуацията като кризисна и се заканиха да пуснат животните си на свобода по поляните. Достъпът на външни хора и превозни средства в четирите засегнати села вече е забранен.

Автор: Веселин Григоров, Бургас

http://bnt.bg

 


Сходни връзки

Протести в Странджа заради шапа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди