изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:22 EEST
Япония: Още радиация и земетресения    
По света

Нов трус с магнитуд 6,5 бе регистриран тази нощ в префектура Мияги в северната част на страната



Нивото на радиоактивен йод в морската вода край АЕЦ "Фукушима-1" надвишава 1150 пъти допустимите норми, съобщи Франс прес, като се позова на японската Агенция за ядрена безопасност.  Според експерти на агенцията повишеното съдържание на радиоактивен йод-131 се дължи на продължаващите емисии на радиоактивни частици, идващи от четири от общо шестте реактора в електроцентралата. 

"Аварията в японската АЕЦ "Фукушима" е втората тежка авария след тази в "Чернобил". По отношение на България обаче няма опасност от достигане на радиация, която да ни притеснява", увери доц. Павлин Грудев от Ядрения институт към БАН по Нова телевизия. "Страхът идва от непознаването на радиацията, тъй като човешкият организъм не я чувства, когато я получава - тя няма вкус и цвят. Малко информация се дава какво точно предизвиква. Получава се объркване и в единиците, тъй като измерването на радиацията е по-особено. Оттук идва проблемът със страха", обясни още доц. Грудев.

По думите му е важно в Япония да се справят по-бързо с охлаждането на трите корпуса. "Ако не се справят, това означава да настъпи оголване на активната зона. В един от блоковете е имало значително оголване, а в другите два - частично. Поради това се е появило отделянето на водород, който доведе до взривовете", поясни още доцентът.

Той смята, че най-голямата опасност е минала.

 Земетресение с магнитуд 6,5 бе регистрирано тази нощ в префектура Мияги в северната част на Япония, предадоха Ройтерс и ДПА.  По данни на американския Национален геофизически институт огнището на земетресението се е намирало на дълбочина 5,9 км. Същият район бе ударен от земетресение с магнитуд 9 на 11 март. Допълнителни щети и разрушения бяха предизвикани от последвалите вълни цунами. Официално регистрираните жертви на природното бедствие от 11 март са 10 668, още 16 574 души се смятат за изчезнали. Движението в много участъци от скоростните автомагистрали по североизточното крайбрежие на Япония бе спряно заради земетресението. Съобщения за жертви и разрушения от труса няма. Предупреждението за цунами бе отменено.

Няма щети в атомните електроцентрали в района, които бяха спрени след опустошителното земетресение на 11 март.

http://www.vesti.bg

 ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ

  ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

 ВАШИТЕ ХОРОСКОПИ ЗА 2011 ГОДИНА

 


Сходни връзки

Япония: Още радиация и земетресения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди