изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:12 EEST
ТРИ ТРАНСГРАНИЧНИ КЛЪСТЕРА ЩЕ ПОДОБРЯВАТ ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В ДОБРУДЖА    
ИкономикаИнформационна среща по проект „Създаване на конкурентоспособни трансгранични клъстери” се проведе в петък в Добрич. Тя бе организирана от Търговско-промишлената палата в Добрич по проект „Създаване на конкурентоспособни трансгранични клъстери”.

Той е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г. По проекта си партнират търговските палати на Добрич и Констанца. Неговата цел е подобряване на икономическата обстановка в Добруджа чрез създаване на три конкурентноспособни трансгранични клъстера в ключови икономически сектори в региона. Първият етап на проекта е икономически анализ и картиране на клъстерните концентрации, а на втория етап ще се организират специализирани събития за популяризиране на кръстерите и подкрепа при създаването на трите трансгранични клъстера. На първи етап е извършено полево проучване със 75 интервюта с местни фирми и 30 с организации в подкрепа на бизнеса. Вторичното проучване ще е за доклади и полева информация, предоставена от местни организации в подкрепа на бизнеса и статистически източници от интернет. Полевото проучване е обхванало фирми в индустриалната зона на Добрич, както и по Черноморското крайбрежие – Албена, Балчик, Калиакра, Каварна, Дуранкурак и Шабла. В резултат на това са получени четири специализирани доклада за ключови икономически сектори в Добруджа и две клъстерни карти. Като ключови икономически сектори са определени земеделие и туризъм, които имат потенциал за създаване на клъстери. Посочва се, че сектор мебели и дървообработване се свива, друг ключов сектор е строителство и енергийна ефективност, секторът производство на текстил, обувна промишленост е в упадък. Предвижда се двата сектора, за които ще се сформират клъстери да са агробизнес и туризъм, а третият ще бъде определен от румънските партньори между избраните икономически сектори с потенциал за развитие чрез клъстери. Посочва се, че ползите от клъстерите за региона на Добруджа ще бъдат модернизация и иновация за местната икономика, повече посетители в туризма, достъп до нови пазари, нови продукти, нови умения,нови технологии, общо оборудване, познания, маркетинг, технологична база, по-добри възможности за финансиране, по-добро развитие на трансграничния регион.
По време на форума ползите от създаването на клъстери в Добруджа представи Геновева Христова, председател на Асоциацията на бизнес клъстерите в България.
Тя посочи, че клъстер е група фирми и организации от обособен географски регион, сдружени в определена сфера с общи бизнес интереси. Първите опити за създаване на клъстери у нас са били от периода 2001-2002 г. в сферата на дървообработването - в Разлог, на парфюмерия и козметика – в Пловдив и винен клъстер – в Русе. Представени бяха добри практики за създаване на трансгранични клъстери между Швеция и Дания.
 


Сходни връзки

ТРИ ТРАНСГРАНИЧНИ КЛЪСТЕРА ЩЕ ПОДОБРЯВАТ ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.41 секунди