изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:38 EEST
„Контактната група за Либия” настоя за прекратяване на огъня    
По света Лондон/Триполи. Представители на над 35 страни, участващи в срещата за Либия в Лондон, настояха за незабавно прекратяване на огъня в Джамахирията. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че световните сили подготвят мащабна помощ за оформянето на политическото бъдеще на Либия без Муамар Кадафи начело на страната.


Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че силите на Кадафи продължават със „смъртоносните атаки” срещу жителите на град Мисрата, където все още се водят сражения.
При откриването на конференцията в Лондон Камерън посочи, че Кадафи продължава да нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отбеляза, че въздушните удари са предотвратили „истинско клане” в Либия. Клинтън добави, че въздушните удари ще продължат докато Кадафи не започне да спазва резолюцията на ООН.
Великобритания се надява срещата да укрепи международната подкрепа за одобрената от ООН военна операция в Либия. На срещата още ще бъде отделено внимание на координирането на хуманитарните помощи за северноафриканската страна.
По-рано днес американският президент Барак Обама защити участието на САЩ във военната операция в Либия.
Обама аргументира американската намеса в Либия с довода, че САЩ трябва да предприемат мерки, когато „интересите и ценностите на страната” са застрашени. Държавният глава все пак призна, че съзнава рисковете и цената на една такава операция.
Американският президент посочи още, че САЩ не „могат да си позволят” да повторят грешките от войната в Ирак, като се опитат да свалят либийския лидер Муамар Кадафи по военен път. Въпреки това Обама отбеляза, че преходът към демокрация в Либия ще бъде „трудна задача”.
Либия ще бъде освободена бързо от либийския лидер Муамар Кадафи, който при всички случаи трябва да се оттегли от властта, категорично заяви италианският министър на външните работи Франко Фратини.
„Мисля, че Либия ще бъде освободена бързо и ситуацията ще бъде успокоена в най-кратки срокове”, каза министърът пред италианска телевизия.
„Резолюцията на ООН не предвижда насилственото сваляне на режима”, заяви Фратини, като допълни, че свалянето на Кадафи от власт е подразбиращо се предварително условие.
„Мисля, че Африканският съюз има възможността да формулира предложение, което ще накара Кадафи да напусне властта”, обясни Фратини.
Междувременно стана ясно, че НАТО отлага поемането на командването на всички военни операции в Либия с 24 часа до четвъртък в 09,00 часа, заяви дипломат от Алианса, пожелал анонимност.
В неделя НАТО се съгласи да поеме командването на понастоящем водената от САЩ кампания, като американският президент Барак Обама обяви, че предаването на командването ще приключи до сряда. Според източника забавянето е необходимо за по-гладко прехвърляне на командването от САЩ на НАТО. Освен това дипломатът смята, че участието на някои страни може да зависи от резултатите от международната конференция за Либия, която се провежда във вторник в Лондон.
 
 


Сходни връзки

„Контактната група за Либия” настоя за прекратяване на огъня | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди